Sałatka ze szpinakiem
Super prosta i bardzo smaczna sałatka ze szpinakiem, którą polecam zarówno jako dodatek do obiadu, oraz jako samodzielne danie. Przepis na sałatkę ze szpinaku jest świetny, szybki i uniwersalny.
- uniwersalna sałatka ze świeżym szpinakiem
- super baza pod wiele sałatek kolacyjnych
- bardzo zdrowa i kolorowa sałatka do obiadu
Czas przygotowania: 10 minut
Czas moczenia pestek słonecznika: 4 godziny
Czas chłodzenia sałatki: 20 minut
Liczba porcji: 840 g sałatki
W 100 g sałatki:
Wartość energetyczna
125 kcal
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 200 g świeżego szpinaku np. baby
- 300 g małych pomidorków
- 50 g pestek słonecznika - 5 łyżek
- mała czerwona cebula
- 6 kawałków pomidora suszonego z oleju
- 4 łyżki oleju ze słoika z pomidorów
- 4 łyżki soku z cytryny
- przyprawy: 1/3 łyżeczki pieprzu, 0,5 łyżeczki soli
- szczypta ulubionej mieszanki przypraw np. z papryką
- ewentualne dodatki: łyżeczka musztardy, parmezan lub ser mozzarella
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z podanej ilości składników wyszło mi około 840 gramów sałatki, czyli cztery porcje.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie produktów, ale bez dodatku w postaci sera parmezan.
Sałatka ze szpinakiem najlepiej smakuje z dodatkiem namoczonych w wodzie pestek słonecznika. Uwielbiam, gdy w sałatce znajdują się chrupiące pestki lub orzechy. Jeśli nie masz pestek słonecznika możesz sięgnąć po: orzechy włoskie, pestki dyni, orzeszki piniowe, płatki migdałowe, jasny sezam lub orzechy nerkowca.

Sałatka ze szpinakiem
Do sałatki ze szpinakiem potrzebujesz 5 łyżek pestek ze słonecznika. Możesz je dodać od razu razem z innymi składnikami sałatki, jednak polecam Ci je najpierw namoczyć w zimnej wodzie. Często łuszczone pestki słonecznika zalewam wodą wieczorem. Rano pestki przepłukuję i odsączam z wody. Takie pestki smakują i wyglądają jak świeże, dopiero co wyłuszczone ze słonecznika! Pestki warto namoczyć. Jeśli nie masz czasu, to nawet godzina moczenia sprawi, że będą pyszniejsze. Swoje pestki moczyłam cztery godziny.

Do miseczki z wymoczonymi i odsączonymi z wody pestkami słonecznika dodaj posiekane kawałki pomidorów z oleju wraz z czterema łyżkami oleju ze słoika. Dodaj cztery łyżki świeżo wyciskanego soku z cytryny. Jeśli nie lubisz kwaśnych sałatek, to daj tylko dwie łyżki soku.

Jeśli sałatkę robisz latem, to świeży szpinak umyj i oderwij ogonki oraz odetnij grubsze nerwy. Zimą sięgnij po szpinak świeży baby, który zazwyczaj pakowany jest w paczki po 200 gramów. Cały szpinak przełóż na duży durszlak. Durszlak ze szpinakiem umieść w zlewie. Przepłucz szpinak pod zimną, bieżącą wodą.

Pomidorki umyj i przekrój na pół. Jeśli lubisz szykować barwne sałatki, to zachęcam do mieszania ze sobą różnych odmian pomidorów małych. Świetne będą pomidorki black cherry o bordowym kolorze oraz pomidorki violet jasper. Do tego może żółty akcent z pomidorów złoty ożarowski lub tych mniejszych - cytrynek groniasty.

W dużej misce wymieszaj najpierw liście szpinaku z miseczką z pomidorami suszonymi i pestkami. Małą, czerwoną cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Dodaj pomidorki oraz 1/3 łyżeczki pieprzu i pół łyżeczki soli. Całość dokładnie wymieszaj i sprawdź smak sałatki. Weź pod uwagę to, że sałatka ze szpinakiem zrobi się jeszcze trochę ostrzejsza i wyraźniejsza po krótkim schłodzeniu w lodówce.
Przed podaniem swoją sałatkę oprószyłam jeszcze mieszanką przypraw węgierskich z suszoną papryką. Pół sałatki podałam z płatkami sera typu parmezan. Drugą połowę podałam na kolację z kawałkami gotowanego na wodzie kurczaka.

Smacznego.