Churros
Zapraszam Cię po najlepszy przepis na niebiański deser churros! Churros to super pyszne i proste do zrobienia ciastka hiszpańskie, które smażymy na głębokim tłuszczu. Ja podaję je same lub obtoczone w cukrze.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 20 minut
Liczba porcji: 35 ciastek
W 1 ciastku:
Wartość energetyczna
120 kcal
Dieta: wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 1 szklanka wody - 250 ml
- troszkę ponad 1/4 kostki masła - 60 g
- 1 niepełna szklanka mąki - 140 g
- 1 duże jajko
- 1 łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- pół łyżeczki esencji waniliowej
- około 500 ml oleju roślinnego do smażenia
- 2 łyżki drobnego cukru do obtoczenia ciastek
Churros
Do zrobienia churros potrzebujesz: średniej wielkości patelnia do smażenia ciastek na oleju; szczypce do przewracania i wyławiania churros z tłuszczu (może być też płaskie sitko metalowe); szpatułka z gumowym końcem do mieszania ciasta lub drewniana łyżka; mikser ręczny (nie jest konieczny, ale ułatwia i przyspiesza pracę z ciepłym ciastem); rękaw cukierniczy o rozmiarze minimum 35 cm; tylka w kształcie gwiazdki o średnicy otworu około 1 cm; kilka kawałków ręcznika papierowego; sitko do oprószenia rozetek cukrem pudrem (pomijasz jeśli wolisz posypać churros drobnym cukrem); ewentualnie termometr cukierniczy do kontrolowania stopnia nagrzania oleju.
Z podanej ilości składników wyszło mi 35 ciastek churros o długości około 10 cm każde, z użyciem tylki do wyciskania o średnicy 1 cm.
Zanim zabierzesz się za szykowanie churros, polecam przeczytać wcześniej cały przepis od początku do końca. Zapoznanie się z przepisem pomoże Ci odpowiednio się przygotować. Oryginalne hiszpańskie churros robi się bez jajek. W moim przepisie jest jedno duże jajko, dzięki któremu churros smakują jeszcze lepiej i pięknie wyrastają. W przepisach, gdzie jest więcej jajek powstaje klasyczne, polskie ciasto parzone.

W średniej wielkości garnku umieść troszkę ponad 1/4 kostki masła, czyli 60 gramów prawdziwego masła. Dodaj też łyżkę cukru, 1/4 płaskiej łyżeczki soli i szklankę wody. Szklanka o pojemności 250 ml. Ustaw średnią moc palnika i czekaj, aż masło całkowicie rozpuści się w wodzie. Woda z masłem powinna się zacząć gotować.

Do gotującej się wody z masłem i cukrem od razu wsyp niecałą szklankę mąki pszennej. Zrób to sprawnie. Nie czekaj, aż woda zacznie odparowywać z garnka. Możesz użyć zarówno mąki pszennej uniwersalnej, jak i mąki pszennej tortowej.

Przy pomocy szpatułki z gumową końcówką lub ewentualnie przy pomocy drewnianej łyżki zacznij od razu mieszać ciasto. Garnek cały czas trzymaj na palniku. Tym razem już na małej mocy. Mieszaj ciasto i rozcieraj je nie dłużej niż dwie minuty. Po tym czasie powinno zrobić się idealnie gładkie.

Garnek z ciastem odstaw na blat na kilka minut, by ciasto lekko przestygło, ale nadal pozostało bardzo ciepłe. Po tym czasie do ciasta dodaj odrobinę esencji waniliowej. Możesz też użyć pasty, czy nawet olejku waniliowego lub domowy cukier waniliowy. Wbij jedno duże jajko i od razu zacznij ucierać ciasto. Polecam użyć do tego miksera.

Na początku miksowania ciasto zacznie się rozdzielać na grudki. Z czasem jednak ponownie się połączy i będzie miało konsystencję gęstego budyniu. Ciasto na hiszpańskie churros jest już gotowe. Teraz już tylko smażenie :)

Na średniej wielkości patelnię wylej 500 ml oleju roślinnego. Polecam olej ryżowy, z pestek winogron lub też olej rzepakowy. Przy smażeniu churros bardzo ważna jest odpowiednia temperatura oleju. Patelnię z olejem umieść na palniku. Ustaw średnią moc palnika i cierpliwie czekaj, aż patelnia i olej nagrzeje się do temperatury 180 stopni.
Jeśli masz termometr cukierniczy, to polecam go użyć. Jeśli nie masz termometru, to koniecznie uzbrój się w cierpliwość i podgrzewaj olej na średniej mocy palnika przez kilka minut. Olej będzie idealnie gorący, jeśli kuleczka ciasta "wrzucona" do niego zacznie bardzo intensywnie się smażyć, tworząc wokół kaskady bąbelków.

Ciasto przełóż do większego rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy około 1 cm i z wcięciami w kształcie gwiazdki. Polecam użyć torby/worka do wyciskania wielokrotnego użytku. Woreczki jednorazowe mogą pękać podczas wyciskania ciastek z gęstszego ciasta.
Na nagrzany olej wyciskaj churros długości około 10 cm. Ciasto samo nie "odpadnie" z tylki, wiec gdy osiągniesz odpowiednią długość, to odcinaj je nożykiem lub obcinaj przy pomocy nożyczek. Zrób to sprawnie i ostrożnie, ponieważ jedną ręką wyciskasz churros a drugą je obcinasz. Wyciskaj po kilka sztuk na raz.
Churros smaż po około dwie minuty na stronę. Ciastka powinny się ładnie zarumienić. Jeśli wyłowisz je za wcześnie, to mogą być w środku zbyt wilgotne. Churros na zdjęciu potrzebują jeszcze przynajmniej minuty dosmażania.

Każdą serię churros wyławiaj przy pomocy metalowych szczypiec lub sitka i kładź na chwilę na ręcznik papierowy. Nie obtaczaj ich od razu w cukrze, ponieważ za dużo cukru przyklei się go do ciastek a część cukru może się nawet rozpuścić i całość zacznie się kleić. Odczekaj kilka minut i dopiero obtaczaj churros w drobnym cukrze lub posypuj je cukrem. Cukier możesz też wcześniej wymieszać z odrobiną cynamonu.
Jeśli wolisz cukier puder, to nie obtaczaj nim churros, tylko delikatnie oprósz ciastka cukrem pudrem po lekkim przestudzeniu ciastek. Churros cudownie smakują z czekoladą. Moja uniwersalna polewa czekoladowa idealnie sprawdzi się do maczania w niej ciastek.



Ciastka churros cudownie smakują na ciepło, ale i po całkowitym przestudzeniu. Są kruche i chrupiące. W środku puszyste, wypieczone i wilgotne. Po przestudzeniu i zawinięciu w papier śniadaniowy oraz torbę spożywczą zachowują kruchość i świeżość przez kilka godzin. Z czasem miękną i robią się elastyczne.
Smacznego!
Źródło przepisu z niewielkimi zmianami cookingclassy.