Kurczak po meksykańsku

Jest to danie idealne na dni gdy nie mamy zbyt dużo czasu na gotowanie, gdyż robi się praktycznie samo. Nazwałam je kurczak po meksykańsku, gdyż ma kukurydzę i czerwoną fasolę, ale pewnie na tym powiązania się kończą. Jednak nie zmienia to faktu, że jest to bardzo pyszne i pożywne danie ;)


Kurczak po meksykańsku składniki:
2 piersi z kurczaka
1 mała puszka kukurydzy
1 mała puszka czerwonej fasolo
około 200 ml bulionu
1/2 szklanki ryżu (u mnie brązowy)
1 zielona papryka
1 czerwona cebula
1 mała puszka pulpy pomidorowej


Kurczak po meksykańsku wykonanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy ostrą i słodką papryką, mielonym imbirem. Smażymy przez około 3 minuty na oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Podsmażamy chwilkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę. Zalewamy 1/2 bulionu, dodajemy ryż i pomidory z puszki, gotujemy do momentu aż ryż zgęstnieje i wchłonie cały płyn. Jeżeli ryż jest jeszcze nie ugotowany dolewamy bulionu lub wody. Doprawiamy solą pieprzem, mieloną kolendrą i kminem. Gotowe!

2 komentarze:

Adbox

@xyunomai