stycznia 15, 2019

Zapiekanki z boczniakami i mozzarellą! Jak zrobić domową zapiekankę?


Domowe zapiekanki chodziły za mną długo, oj długo, ale ser żółty w mojej diecie raczej nie istnieje, to unikałam ich, jak ognia. Ale dzisiaj wpadł mi do głowy pomysł na zapiekanki z mozzarellą, a zamiast pieczarek zdecydowanie wolę mięsiste boczniaki. Diabeł, jak zwykle tkwi w szczegółach co i jak?  Już piszę.

Do zapiekanek najlepiej wybrać długie bagietki, ale niezbyt długie moja ledwo na ścisk mi weszła do piekarnika heheh, chyba kolejnym razem postawię na tzw. półbagietki.

Zamiast żółtego sera wybrałam prawdziwą mozzarellę, a zamiast pieczarek - które łatwo przesuszyć, mięsiste i grube boczniaki, które są dość podobne w smaku do pieczarek, ale o niebo smaczniejsze. 

Jeśli używamy grzybów, ważne są zioła, ja postawiałam  na tymianek, który bardzo lubię, nadał zapiekankom na prawdę wyjątkowego smaku.




To co ważne pieczywo skrapiam dużą ilością oliwy, dobrej jakości oliwy, nie może być gorzka, możesz też wybrać masło, lub serek śmietankowy. 

Ja zapiekankę po lewej stronie skomponowałam w ten sposób:

- bagietka 
- oliwa z oliwek
- serek śmietankowy
- biała cebula 
- oliwki
- pomidorki
- smażone na głębokim oleju boczniaki (poniżej opiszę, jak prawidłowo smażyć grzyby)
- świeży tymianek i mozzarella






Bagietka po prawej stronie, różni się cebulą - wybrałam czerwoną, a zamiast serka wybrałam połączenie oliwy z oliwek i masła.
Niby niewielka różnica a smakowały kompletnie inaczej i obie były pyszne! 



Zapiekanki pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 230 -235 stopni C - termoobieg.

Pieczemy na złoty kolor u mnie 21 minut.


JAK PRAWIDŁOWO SMAŻYĆ GRZYBY?

Muszę Wam powiedzieć, że kiedyś nie umiałam smażyć grzybów...
 Po prostu wrzucałam ich dużą ilość na olej, czy masło czy inny tłuszcz i mieszałam i smażyłam, one się pieniły itd. Cóż wtedy nie wiedziałam, że w rzeczywistości je gotuje a nie smażę i, że zabijam ich cały smak...

No to jak to zrobić prawidłowo?

Grzyby oczyść, umyj osusz na ręczniku.
Wybierz dużą głęboką patelnię, np. olej rzepakowy i łyżkę cedzakową.
Grzyby smażymy małymi partiami, w głębokim oleju o wysokiej temperaturze, chodzi o to aby olej na warstwie grzybów szybko zrobił taką warstewkę, która uniemożliwi uwalnianie aromatu. Grzyby smażymy krótko, ale intensywnie na jasno, a nawet bardzo jasny złoty kolor. 
Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy 5 sekund na ręczniku papierowym.
Są gotowe, tak usmażone grzyby smakują wybornie, są mięsiste i bardzo aromatyczne. Spróbuj i daj znać! 


 Upieczone zapiekanki oczywiście możesz podać np. z sosem czosnkowym czy ketchupem, to już wedle upodobań!





2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI