Boczek rolowany
Pyszny boczek rolowany to mięsna propozycja, której nie może zabraknąć na Święta. Taki boczuś jest również świetny na co dzień, na zimno na kanapki, czy też podsmażony do obiadu. Przepis jest prosty, zapraszam!
- tylko kilka składników
- proste wykonanie
- na kanapki, do obiadu..
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 10 minut
Liczba porcji: 1300 gramów boczku
W 100 gramach boczku:
Wartość energetyczna
310 kcal
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- do 2 kg surowego boczku
- 4 ząbki czosnku
- 6 suszonych śliwek bez pestki
- przyprawy: płaska łyżeczka majeranku; po pół płaskiej łyżeczki gorczycy białej, kolendry i słodkiej papryki; po 1/4 płaskiej łyżeczki kminku i chili
Boczek rolowany przepis
Dodatkowy czas: 12 - 24 h marynowania zrolowanego boczku.
Pieczenie: 70 minut w temperaturze 170 stopni.
Do zrobienia rolady pieczonej z boczku potrzebujesz: duża patelnia, folia do przechowywania żywności, sznurek kuchenny, rękaw do pieczenia, podłużna brytfanka do pieczenia.
Boczek rolowany, schab i karkówka.. to mięsa, które najczęściej pieczemy na Święta. Krojone w plasterki. Jedzone ze świeżym pieczywem i musztardą lub chrzanem. Warto pamiętać o pieczeniu mięs również bez okazji. Świetnie sprawdzają się na kanapki zamiast sklepowej wędliny.

Boczek rolowany
Boczek surowy najczęściej sprzedawany jest ze skórą. Jeśli trafisz na ładny kawałek boczku bez skóry, to super.. nie będzie potrzeby zdejmowania skóry podczas szykowania mięsa. W sklepie wybierz jak najrówniejszy prostokąt mięsa. Jeśli boczek będzie za gruby, to ciężej będzie go rolować. Szukaj też chudszego kawałka.
Najlepszy będzie boczek o wadze 1,5 - 2 kg. Mięso umyj w zlewie i osusz ręcznikiem papierowym. Usuń skórę i dokładnie obejrzyj boczek od strony żeber. Wytnij małe chrząstki i kostki. Na zdjęciu widać, że rzeźnik wyciął żebra, jednak należy jeszcze samodzielnie usunąć cienkie i podłużne kostki z chrząstką.

Jeśli boczek ma już zdjętą skórę, jest umyty i osuszony oraz wszystkie kostki i chrząstki zostały już wycięte, można obłożyć go w przyprawach. Mięso obłóż mieszanką: płaska łyżeczka majeranku; po pół płaskiej łyżeczki gorczycy białej, kolendry i słodkiej papryki; po 1/4 płaskiej łyżeczki kminku i chili. Możesz również użyć gotowej mieszanki przyprawy: 1 opakowanie dobrego pieprzu ziołowego.
Mięso połóż chudszą stroną do góry. Na boczek wyłóż jeszcze cztery ząbki czosnku obranego i pokrojonego w plasterki. Czosnek możesz też przepuścić przez praskę. Sześć suszonych śliwek bez pestek pokrój w paski i również wyłóż na mięso. W tym przepisie możesz też pominąć dodatek śliwek.

Boczek zroluj ścisło. Dodatkowo warto w kilku miejscach związać roladę przy pomocy sznurka kuchennego.

Tak przygotowaną roladę z boczku zawiń dokładnie w folię do żywności i odłóż do lodówki na 12-24 godzin.

Po tym czasie zdejmij folię. Nagrzej dużą patelnię. Patelnia musi być na tyle duża, by zmieściła się na niej rolada. Na nagrzaną patelnię wyłóż roladę. Podsmażaj ją łącznie przez około 10 minut. Co minutę przekręcaj ją odrobinę, by równomiernie się podsmażyła. Dodatkowy tłuszcz nie powinien być potrzebny, ponieważ rolada z zewnątrz jest tłusta. Z tej bowiem strony zdejmowana była skóra.
Podsmażoną roladę przełóż do rękawa do pieczenia. Zwiąż koniec przy pomocy sznurka lub dołączonego do folii zapięcia. Roladę z boczku umieść w brytfance. Tak przygotowany boczek umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wybierz środkową półkę z opcją pieczenia góra/dół. Roladę z boczku piecz tak 70 minut.

Od razu po upieczeniu wyjmij roladę z piekarnika oraz z folii do pieczenia. Do osobnego naczynia odlej cały sos, który zebrał się w folii z pieczonym boczkiem. Taki sos przyda Ci się jako dodatek do ziemniaków, czy też baza pod sos mięsny.


Boczek można jeść od razu po upieczeniu jako mięso do obiadu z ziemniakami i surówką. Jeśli planujesz boczek podać na zimno, to po przestudzeniu roladę z boczku zawiń w folię i odłóż do lodówki, do całkowitego schłodzenia. Zimna rolada z boczku idealnie się kroi.

Smacznego.