Kasza pęczak z warzywami i kurczakiem



Dzień dobry :-) Dzisiaj kasza pęczak na tapecie. Ja bardzo ją lubię, dodałam do niej dużo cukinii, paprykę czerwoną, natkę pietruszki i kurczaka. Wyszło bardzo smacznie, wszystko doprawione solą, pieprzem, oregano, słodką papryką i kurkumą. Danie na szybko, które można z powodzeniem zjeść na ciepło lub zabrać do pracy i potraktować jako sałatkę. Polecam i miłego dnia życzę :-)

Składniki:

  • 2 woreczki kaszy pęczak
  • 1 większa cukinia
  • 2 papryki czerwone
  • 2 większe filety z kurczaka
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia


1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej. Paprykę i cukinię kroimy w większą kostkę i wrzucamy na patelnię. Kurczaka również kroimy w kostkę i dorzucamy do warzyw. Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy.
2. Do wszystkiego dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, mieszamy. Kaszę po ugotowaniu dodajemy do kurczaka i warzyw, mieszamy, dodajemy słodką paprykę, kurkumę i oregano, oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego :-)







12 komentarzy:

  1. Niestety, nie lubię kaszę pęczak. 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. kaszę pęczak bardzo lubię, więc przepis wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne danie do lunchbox'a :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bez cukinii i jak dla mnie super :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda apetycznie. Lubię takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie danie to ja bardzo chętnie zjem :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smakowite. Ostatnio faszerowałam cukinie pęczakiem z dodatkiem warzyw i wyszło smacznie. Kiedyś nie przepadałam za kaszami, dziś z chęcią po nie sięgam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To genialny przepis na jesień - uwielbiam!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger