Sałatka ziemniaczana z kiszonymi kurkami i zielonymi warzywami

Tę sałatkę ziemniaczaną bardzo lubimy. W ogóle jesteśmy miłośnikami różnego rodzaju sałatek kartoflanych. Tym razem do ziemniaków dodałam kiszone kurki pyszną zieloną fasolkę i zielony groszek. 

Nie dodawałam majonezu do tej sałatki z ziemniaków, kurek i zielonych warzyw, bo uznałam go za niepotrzebny. Sos zrobiłam na bazie kwaśnej zalewy z kiszonych kurek i dzięki temu nie musiałam doprawiać całości octem. Dużo pachnącej zieleniny to idealne wykończenie takiej pysznej sałatki kartoflanej, którą można zjeść o każdej porze i przy każdej okazji. Jestem pewna, że będzie Wam smakować!

Przepis na kiszone kurki znajdziecie TUTAJ (klik, klik) i zachęcam Was do ich zrobienia - to proste i naprawdę pyszne.

salatka z ziemniakow, z grzybami, zielone warzywa, z groszkiem, z fasolka, groszek zielony, fasolka szparagowa, poltino, grzyby kiszone, kiszonki, grzybki
pyszna sałatka z ziemniaków, kiszonych grzybów, groszku zielonego i fasolki szparagowej

Do swojej sałatki ziemniaczanej z kiszonymi kurkami wykorzystałam warzywa mrożone. Dlaczego zrobiłam to latem? Ano dlatego, że to wygodne. Zawsze, w ciągu całego roku, mam w zamrażarce kilka paczek mrożonych warzyw. Takie warzywa są już oczyszczone, rozdrobnione lub wyłuskane, i doskonałej jakości. Groszek zielony mrożony jest o niebo lepszy od takiego z puszki, bo dzięki mrożeniu zachowuje piękny zielony kolor i chrupkość. Fasolce nie trzeba obcinać końców. Nie bójcie się mrożonek, bo mrożone warzywa mają tylko odrobinę mniej witamin niż świeże, a jaka wygoda!

Sałatka ziemniaczana z kiszonymi kurkami, groszkiem i fasolką


czas przygotowania: 30 minut + czas studzenia i chłodzenia
składniki:
  • 4 średnie ziemniaki
  • 200 g  fasolki szparagowej zielonej Poltino
  • 100 g  groszku zielonego Poltino 
  • 1 czubata szklanka kiszonych kurek
  • ok. 100 ml zalewy od kiszonych kurek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego
  • 2 łyżki oleju roślinnego - użyłam rzepakowego
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżka posiekanego koperku 
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku 
  • 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • kiszone kwiaty kopru ze słoika z kurkami
  • do gotowania zielonych warzyw - 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

ziemniaki, groszek zielony, fasola szparagowa, zielone warzywa, mrozonki, poltino, salatki ziemniaczane, najsmaczniejsza, salatka kartoflana
mrożone warzywa można wykorzystać do sałatek po krótkim obgotowaniu

Jak zrobić sałatkę z kiszonymi kurkami i zielonymi warzywami?


Wybrałam ziemniaki sałatkowe, mniej więcej równej wielkości. Wyszorowałam je dokładnie i nie obierałam. Włożyłam do garnka, zalałam wodą tak żeby były dobrze przykryte i gotowałam ok. 15-20 minut aż były prawie miękkie. Wyjęłam z wody i zostawiłam do przestudzenia. Jeszcze dobrze ciepłe, takie żeby można je było swobodnie wziąć w ręce, obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę. Przełożyłam do miski. Czosnek obrałam i bardzo drobno posiekałam. Kiszone kurki odcedziłam z zalewy, ale nie wylewałam jej - przy da się do sosu.

Kiszoną zalewę od kurek wymieszałam z musztardą, olejem, solą, pieprzem i czosnkiem, i zalałam takim sosem ciepłe, pokrojone ziemniaki. Przemieszałam delikatnie żeby ziemniaki się nie rozpadły. Miskę szczelnie przykryłam i odstawiłam na przynajmniej godzinę żeby ziemniaki się zamarynowały.

W niedużym garnku zagotowałam ok. 1 l wody z solą i cukrem. Do wrzątku wrzuciłam mrożoną fasolkę i zielony groszek. Gotowałam nie dłużej jak 3 minuty. Nie trzeba więcej, bo groszek jest delikatny, a fasolka przed mrożeniem była blanszowana. Warzywa odcedziłam dokładnie.

Do zamarynowanych ziemniaków, które wchłonęły sos z przyprawami,  dodałam ugotowaną fasolkę, groszek i kiszone kurki - drobne w całości, większe można pokroić. Dosypałam też pokrojony koperek, szczypiorek i świeży tymianek. Ponownie delikatnie wymieszałam. Gotową sałatką odstawiłam  ponownie pod przykryciem na przynajmniej 1 godzinę, a najlepiej na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły. Sałatkę przybrałam kiszonymi kwiatami kopru, które dodałam do kiszenia kurek.


salatka ziemniaczana z grzybkami, z groszkiem, fasolka szparagowa, zielony groszek, mrozonki, poltino, salatki ziemniaczane, kureczki, kiszone grzyby,
taka sałatka kartoflana będzie wszystkim smakować!

2 komentarze:

  1. Pani Izo, już dawno miałam spytać: czy zbiera Pani tzw olszówki ? sądzę, ze chyba nie, ale pewności nie mam :)
    A

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie zbieram i nie jem. Krowiak podwinięty czyli tzw. olszóka zawiera toksyny, które niszczą wątrobę. Mogą odkładać się w niej przez lata o doprowadzić nawet do śmierci. Jest dużo innych, jadalnych i lepszych grzybów.

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger