Jabłka pod kruszonką
Jabłka pod kruszonką w formie mini deserów zapiekanych w piekarniku są świetne, ponieważ przygotujesz je w kilka minut. Tutaj nie czekasz na wyrastanie ciasta i nie dajesz wielu składników. One zawsze wychodzą!
Oczywiście możesz upiec jeden większy deser w dowolnej niskiej foremce do tarty lub w tortownicy. Myślę jednak, że pieczenie jabłuszek z kruszonką w osobnych naczyniach jest świetnym rozwiązaniem. Każdy dostaje swoją porcję pachnących i pysznych słodkości.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 6 foremek średnicy 10 cm
W 1 foremce z deserem:
Wartość energetyczna
340 kcal
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 2 jabłka - 350 g
- 60 g żurawiny suszonej
- 150 g mąki pszennej - niecała szklanka
- 100 g cukru - pół szklanki
- 100 g masła - pół kostki
- 2 łyżeczki cynamonu
Jabłka z kruszonką
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z podanych składników przygotowałam 6 mini deserów w foremkach ceramicznych o średnicy 10 cm i wysokości 3 cm. Możesz też użyć foremek metalowych do mini tart.
Jabłka i suszona żurawina pod kruszonką z cynamonem to idealnie jesienny deser. Nie jest to ciasto, a jednak pieczone w piekarniku nabiera wyjątkowości i sprawia, że każdy miłośnik słodkości będzie zachwycony. Polecam szykować je dla gości.. i w gości. To super patent na deser, który zawsze się udaje, jest szybki do zrobienia i robi wrażenie.

Jabłka pod kruszonką przepis
Szykowanie tego deseru zacznijmy od kruszonki. Mąkę pszenną, cukier, łyżeczkę cynamonu i zimne mało umieść razem w misce i rozcieraj czystą dłonią. Wszystkie składniki powinny się połączyć. Otrzymasz ciasto kruche jak na zdjęciu poniżej. Ja skorzystałam z mojego sprawdzonego przepisu na kruszonkę. Jeśli więc potrzebujesz dowiedzieć się więcej o tym, jak zrobić idealną kruszonkę to zapraszam do czytania - przepis na kruszonkę.

Przygotuj sobie 6 foremek do wypieków. Użyłam naczyń ceramicznych o średnicy 10 cm. Naczynek nie trzeba niczym od środka smarować. Jabłka obierz i pokrój na ćwiartki. Wytnij gniazda nasienne i pokrój jabłka na mniejsze kawałki. Jabłuszka rozłóż równo do wszystkich naczynek. Jeśli deser szykujesz na przełomie sierpnia i września, to idealne będą wszelkie jabłka wczesne. Polecam jabłka twarde, jasne i soczyste.
Możesz też użyć jednego jabłka słodkiego a jednego kwaśnego np. antonówkę. Następnie wymieszać je i rozdzielić do foremek. Polecam też mieszanie jabłka z twardą gruszką. Bardzo dobrze komponują się ze sobą i z cynamonem oraz żurawiną.

Na kawałki jabłek wyłóż suszoną żurawinę. Użyłam żurawiny suszonej, słodzonej. Nie moczyłam jej wcześniej w wodzie.

Na jabłka i żurawinę rozłóż na koniec kruszonkę. Postaraj się równo przykryć całą powierzchnię naczynek z owocami. Kruszonkę dodatkowo oprósz drugą łyżeczką cynamonu. Polecam zrobić to przez niewielkie sitko.

Foremki z deserem umieść na środkowej szufladzie piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ustaw opcję grzania góra/dół. Jabłka pod kruszonką piecz 25 minut. Deser jest gotowy do wyjęcia i podania od razu po upieczeniu.