Składniki:
(15 szt. babeczek)
- 3 jajka
- 6 łyżek cukru drobnego do wypieków
- 3 łyżki Majonezu dekoracyjnego WINIARY
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- odrobina olejku migdałowego
- 9 łyżek cytrynowego cukru pudru
- 3-5 łyżek soku z cytryny
- skórka otarta z cytryny
Składniki na babeczki
powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka wbij do misy
miksera. Wsyp cukier drobny i miksuj na średnich obrotach miksera, aż masa
jajeczna zrobi się jasna i puszysta.
Dodaj majonez i miksuj
krótko, do połączenia z jajkami.
Obie mąki przesiej przez
sitko i wymieszaj ze sobą oraz z proszkiem do pieczenia.
Do masy
jajeczno-majonezowej wsyp wymieszane mąki i wlej kilkanaście kropel olejku
migdałowego. Miksuj na najniższych obrotach miksera, tylko do momentu, aż
składniki się połączą.
Ciasto nakładaj do
foremek na babeczki do 2/3 ich wysokości (jeśli używasz silikonowych foremek,
nie musisz ich wcześniej natłuszczać). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C
i piecz przez 15 minut (są gotowe gdy ładnie wyrosną, zrumienią się i patyczek
w nie wbity będzie suchy). Po wyciągnięciu z piekarnika odczekaj kilka minut, a
następnie wyjmij delikatnie babeczki z foremek. Odstaw do wystygnięcia.
Do wysokiego naczynia
wsyp cukier puder, wlej 3 łyżki soku z cytryny i mieszaj mikserem przez 2-3
minuty. Gęstość lukru kontroluj poprzez dolewanie kolejnych porcji soku
cytrynowego.
Z zimnych babeczek
zetnij nożem wyrośnięty czubek tak, aby po odwróceniu nie przewracały się.
Babeczki dekoruj lukrem i skórką otartą z cytryny. Odstaw do stężenia lukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz