Tort makowo-kokosowy z borówkami



Tort makowo-kokosowy z borówkami
          
Ciepłe lipcowe dni zastały mnie w kuchni
wśród słoików pełnych dojrzałych wiśni, porzeczek i jabłek.
Wydobywające się przez uchylone okno zapachy zwabiły ciekawskie słoneczniki,
które jeden przez drugiego zaglądają do środka.
Wygięte w pałąk krzewy borówki nie wytrzymują ciężaru owoców. 
W donicach czerwienieją pomidory, papryki nabierają rumieńców i kwitnie mięta.
Sójki zjadają ostatnie wiśnie z drzewa, a koty wylegują się na murku.

Lato zaskakuje nas w tym roku swoją obfitością.
Pędzi do przodu jakby bało się, że nie zdąży ofiarować nam wszystkich swych darów.
Robię miejsce w spiżarni na nowe przetwory.
Zwożę do domu pełne kosze dziko rosnących jabłek.
Piekę ciasta z owocami  i próbuję dogonić lato.


Tort makowo-kokosowy z borówkami

Tort makowo-kokosowy z borówkami



ILOŚĆ PORCJI - 12

Tort makowo-kokosowy z borówkami - składniki

Biszkopt
  • 3 jajka
  • 80g cukru
  • 90g suchego mielonego maku
  • 10g mąki kokosowej
  • 2 łyżki oleju (u mnie mieszanka rzepakowego z kokosem)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Przełożenie
  • 300g śmietanki kremowej 36%
  • 100g jogurtu greckiego
  • 1 zagęstnik do śmietany
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1,5 - 2 szklanek borówki amerykańskiej
  • likier pomarańczowy lub cytrynowy do nasączenia blatów
  • świeża mięta do dekoracji

Tort makowo-kokosowy z borówkami - wykonanie

Przygotowanie ciasta na biszkopt i pieczenie:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Cały czas ucierając na wolnych obrotach dodawać po jednym żółtku. Wymieszać mąkę kokosową z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodać w trzech porcjach do ubitych z cukrem jajek. Za każdym razem delikatnie wymieszać masę szpatułką. Na końcu wlać olej rzepakowy i ponownie wymieszać.  Ciasto podzielić na pół. Przelać do dwóch tortownic o średnicy 20cm wyłożonych papierem do pieczenia (samo dno). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec 25 minut. Wystudzić.

Przełożenie i dekorowanie:
Dobrze schłodzoną śmietanę wymieszać z zagęstnikiem i ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Połączyć delikatnie z jogurtem.
Ułożyć na paterze lub podkładzie tortowym jeden blat. Nasączyć go likierem. Posmarować połową masy mietanowej wymieszanej z 1 szklanką  borówek. Przykryć drugim blatem i również nasaczyć go likierem. Wierzch tortu posmarować pozostałą masą śmietanową i udekorować borówkami i świezymi listkami mięty.

Tort makowo-kokosowy z borówkami - podobne przepisy

Smacznego :)
Aronia



Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ