Skrzydełka z grilla
Soczyste skrzydełka z grilla to jedno z najlepszych dań, jakie można zrobić na ruszcie zarówno w domu, jak i w ogrodzie. Mój przepis na słodko pikantne skrzydełka z grilla zajadają i dzieci i dorośli.
Jeśli planujesz jeszcze inne potrawy, to polecam Ci żeberka z grilla - pycha!
Czas przygotowania: 20 minut
Czas grillowania: 20 minut
Liczba porcji: 1 kg skrzydełek - 8 sztuk
W 1 skrzydełku:
Wartość energetyczna
125 kcal
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 1 kg skrzydełek z kurczaka - 8 sztuk
- 4 ząbki czosnku
- łyżka miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju
- przyprawy: po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki, pół łyżeczki pieprzu
Czas marynowania skrzydełek: minimum 12 godzin
Do dań z grilla zawsze kupuj najlepszej jakości produkty i świeże i ładne mięso. Warto kupować mięso u rzeźnika lub w sprawdzonym, zaufanym sklepie. Postaraj się wybrać skrzydełka, które będą zbliżone do siebie wielkością. Wówczas ugrillują się w tym samym czasie.
Marynata do skrzydełek z grilla
Cztery ząbki czosnku obierz i przepuść przez praskę. W miseczce umieść też sporą łyżkę miodu, 3 łyżki sosu sojowego ciemnego, oraz 3 łyżki oleju. Dodaj też przyprawy: po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki oraz pół łyżeczki pieprzu. Wymieszaj składniki marynaty.

Skrzydełka z kurczaka umyj pod zimną, bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Mięso myję w czystym zlewie, który potem jeszcze raz myję po mięsie. Ostrym nożem usuń najkrótszą i najcieńszą z trzech części skrzydełka. Miejsce łączenia chrząstek wyczujesz bez problemu. Ta część skrzydełka nie będzie potrzebna. To same chrząstki oraz skóra, które tylko spiekłyby się podczas grillowania.

Oczyszczone skrzydełka umieść w jednym naczyniu.

Całość zalej marynatą. Możesz poprzekładać skrzydełka, by marynata pokryła całe mięso.

Tak przygotowane skrzydełka przykryj szczelnie folią i odłóż do lodówki na minimum 4 godziny. Ja szykuję skrzydełka dzień wcześniej wieczorem i marynuję je przez całą noc. Najlepsze są po 12 godzinach leżenia w marynacie.
Skrzydełka wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia. W tym czasie możesz nagrzać grilla. Do skrzydełek polecam nieco wyższy poziom rusztu oraz temperaturę 220-250 stopni.

Skrzydełka grilluje się bardzo szybko, więc warto poświęcić te minuty na "staniu nad rusztem" i kontrolowaniu stopnia wypieczenia. Już po kilku minutach możesz je przewrócić na drugą stronę. Skrzydełka możesz co kilka minut przekręcać na drugą stronę oraz robić roszady na ruszcie, by każdy kawałek mięsa był tak samo dopieczony. Skrzydełka z kurczaka grilluje się około 20 minut.
Bardzo wane jest, by dobrze rozgrzać grilla. Kratka na której kładziesz mięso powinna być umieszczona w komorze grilla na tyle wcześniej, by zdążyła się dobrze nagrzać. Skrzydełka grillowane krótko, ale w dobrze nagrzanym grillu będą idealnie soczyste i wypieczone.


Soczyste skrzydełka z grilla smakują cudownie z różnymi surówkami. Surówka Colesław będzie idealna!
Smacznego!