Czerwiec przywitał nas gorącym powietrzem i upojnym zapachem jaśminu.
Zaczerwienił pola makami, przywołał wspomnienia z dzieciństwa,
przyozdobił przydrożne kapliczki barwnymi wstążkami.
Gdy słońce schowa się za horyzontem i ustanie świata zgiełk
będzie można usłyszeć śpiewaną pod nimi czerwcową modlitwę…
„Wiejskie kapliczki przydrożne świątynie,
Wiele urody i ciepła z was płynie.
Jedna kucnięta wśród świerków wiekowych,
Inna wśród krzewów lub dziadków dębowych….
….Tu po codziennej ciężkiej pracy ludzi,
Serce zmęczone lud do Boga budzi,
I mu dziękując ręce w górę wznosi,
Za dziś dziękuje, a o jutro prosi.
Polskie kapliczki umajone latem,
Barwne i cudne, ubarwione kwiatem,
Otoczon zewsząd grajkami polnymi,
Jego chórami ptakami leśnymi.
Zewsząd się niesie głośne ptactwa granie,
Na chwałę Bożą, kwilenie, śpiewanie…”
(Józef Bieniecki - „Wiejskie kapliczki”)
Delektuję się tym leniwym czasem.
Chodzę na długie spacery, doglądam posadzone w donicach pomidory
i zajadam ostatnie w tym sezonie szparagi…
Chodzę na długie spacery, doglądam posadzone w donicach pomidory
i zajadam ostatnie w tym sezonie szparagi…
ILOŚĆ PORCJI - 4
Roladki drobiowe ze szparagami - składniki
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 16 zielonych szparagów
- 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- 4 łyżki pesto z rukoli
- Świeżo mielony czarny pieprz
- Sól
Roladki drobiowe ze szparagami - wykonanie
Umyć szparagi pod bieżącą wodą i odciąć zdrewniałe końce tak aby miały jednakową długość.
Umyć szparagi pod bieżącą wodą i odciąć zdrewniałe końce tak aby miały jednakową długość.
Piersi z kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć ewentualny tłuszcz i błonki. Obie piersi przeciąć dodatkowo na pół tak aby uzyskać cztery cieńsze filety. Każdy płat rozbić delikatnie tłuczkiem. Oprószyć solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Na każdym płacie rozsmarować łyżkę pesto i ułożyć cztery szparagi. Zwinąć ciasno w roladki, a następnie owinąć dwoma plastrami szynki szwarcwaldzkiej. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut. W połowie czasu pieczenia główki szparagów owinąć folią aluminiową aby się za bardzo nie spiekły.
Podawać z zieloną sałatą i jogurtowym dipem czosnkowym.
Roladki drobiowe ze szparagami - podobne wpisy:
Smacznego :)
Aronia
Cudowne aromaty! Lekka potrawa, idealna na upalne dni, no i sezonowe szparagi, ekstra :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPychota. Ja wykorzystałam sezon szparagowy na maksa...
OdpowiedzUsuńJa mam jeszcze zamrożone wszystkie końcówki i będę z nich robić na pożegnanie zupę krem :)
UsuńPyszne roladki, to coś w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuńZaprosiłabym ale niestety już wszystkie zjedzone :)
Usuń