Żurek benedyktyński
Żurek benedyktyński jest mniej znanym przepisem na zupę gotowaną na zakwasie żytnim. Najważniejsza w tym żurku jest dobra kiełbasa, śmietana oraz twaróg. Taki żurek jest delikatny, bardzo syty i super pyszny!
Jeśli szukasz idealnego przepisu na zakwas, to koniecznie zobacz jak zrobić zakwas na żurek.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 1 godzina 10 minut
Liczba porcji: 750 ml
Składniki na wywar
- mały korzeń pietruszki
- pół cebuli
- średnia marchew
- bulwa selera – kawałek wielkości mandarynki
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- płaska łyżeczka soli
- 500 ml wody
Pozostałe składniki
- kawałek chudej kiełbasy – około 20 cm odcinek z pętka
- 200 ml zakwasu żytniego do żuru
- 3 łyżki śmietany kwaśnej 18 %
- 200 g twarogu krajanki
- łyżka majeranku
Żurek jest zupą typowo świąteczną. Jednak żurek benedyktyński, to żurek zupełnie inny niż typowe, bardzo kwaśne żury i żurki. Żurek benedyktyński powinien być zaprawiony dobrej jakości kwaśną śmietaną. Na koniec zaś zawsze dodajemy do niego twaróg typu krajanka. Taki twaróg umieszczamy już na talerzach z nalaną zupą.
Żurek benedyktyński - Cały przepis
Aby ugotować ten pyszny żurek najpierw przygotuj sobie wywar warzywny. Wszystkie warzywa umyj dokładnie. Marchew obierz i pokrój. Resztę warzyw tylko pokrój na mniejsze kawałki. Nie musisz ich obierać, ponieważ do żurku potrzebujesz tylko wywar warzywny. Dodaj zioła i wodę.
Czasem do wywaru dodaję jeszcze majeranek. Możesz jednak pominąć go na tym etapie a dodać go później i w mniejszej ilości. Na przykład jedną łyżkę majeranku razem z zakwasem do żurku. Bulion przykryj przykrywką i gotuj do godziny.
Po odcedzeniu całego bulionu wyrzuć warzywa. Bulion zagotuj ponownie. Dodaj kiełbasę pokrojoną w półplasterki i wlej dobrze wymieszany zakwas żytni. Teraz możesz dodać majeranek (jeśli nie był dodany z warzywami). Mieszaj zupę aż lekko zgęstnieje od mąki żytniej. Trzy łyżki kwaśnej śmietany zahartuj z wrzącym żurkiem i dodaj do garnka. Całość dobrze wymieszaj. Żurek gotuj jeszcze do dwóch minut na małej mocy palnika.
Na końcu sprawdź smak żurku. Możesz w razie potrzeby dodać odrobinę soli, cukru lub pieprzu do smaku. Twaróg typu krajanka dodaj już na talerzach. Porcje zupy polecam udekorować dodatkowo świeżym majerankiem.

Smacznego.