Sałatka na wielkanoc
Prosta sałatka wielkanocna i nie tylko. Tę sałatkę z gotowanymi na twardo jajkami i sosem chrzanowym polecam również jako dodatek do wiosennego, tradycyjnego obiadu. Sałatka smakuje świetnie do mięs pieczonych.
- śliczna sałatka warstwowa
- bardzo prosta i wyjątkowo smaczna
- wspaniała dekoracja stołu wielkanocnego
Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania jajek: 9 minut
Liczba porcji: 1300 gramów
W 100 gramach:
Wartość energetyczna
137 kcal
Węglowodany 9 g
- W tym cukry 3 g
Białko 5 g
Tłuszcze 9 g
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki na sałatkę
- garść dowolnej sałaty - około 30 g
- 250 g groszku z puszki (puszka o wadze około 400 g)
- 300 g kukurydzy z puszki (puszka o wadze około 400 g)
- 40 g pora - odcinek około 15 cm
- 5 średnich jajek ugotowanych na twardo
- 2 kiszone ogórki - 100 g
- 3 rzodkiewki - 50 g
- garść rzeżuchy lub natki pietruszki
Składniki na sos chrzanowy
- 2-3 łyżki chrzanu - do 50 g
- 5 łyżek majonezu - 100 g
- 8 łyżek jogurtu naturalnego - 150 g
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli i pieprzu
Sałatka wielkanocna
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Do podania sałatki polecam użyć naczynie szklane, przezroczyste o pojemności około 1800 ml.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1300 gramów sałatki wielkanocnej z jajkiem i chrzanem.
Przed szykowaniem sałatki polecam ugotować wcześniej jajka na twardo. Ugotowane jajka obierz ze skorupek i odłóż do przestudzenia. Warto ugotować o kilka jajek więcej. Możesz je na końcu wykorzystać do udekorowania sałatki.

Sałatka na Wielkanoc
Przygotuj sobie dużą miskę o pojemności około 1800 ml. Może to być miska szklana przezroczysta, ponieważ sałatkę układamy warstwami. W mojej sałatce nie ma papryki. Jeśli jednak masz ochotę na taki składnik, to gorąco polecam dodać paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Super wyglądałaby papryka w trzech kolorach, wymieszana i ułożona jako jedna z warstw sałatki wielkanocnej.
Na dno miski wyłóż poszarpaną ręcznie sałatę. Możesz również pokroić na mniejsze kawałki sałatę lodową lub kapustę pekińską.

Na sałatę wyłóż odcedzony z zalewy groszek a na groszek odcedzoną z zalewy kukurydzę.

Ugotowane na twardo jajka możesz pokroić w ósemki lub poszatkować drobno. Ja swoje jajka pokroiłam w grube plasterki. Kawałki z widocznym żółtkiem ułożyłam na płasko do ścianki naczynia. Resztę jajek pokroiłam drobniej i rozłożyłam na kukurydzy.

Kolejno wyłóż cienko pokrojonego pora. Ogórki kiszone poszatkuj drobno, zaś rzodkiewki pokrój w plasterki.

Wszystkie składniki na sos chanowy umieść w małej misce i dokładnie wymieszaj. Będą to: dwie lub trzy łyżki tartego chrzanu (w zależności od ostrości chrzanu); do pięciu łyżek dobrego majonezu; do ośmiu łyżek gęstego jogurtu naturalnego (polecam grecki); dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz po szczypcie soli i pieprzu.

Sos wylej do miski z sałatką. Postaraj się równomiernie rozprowadzić go po całej powierzchni sałatki wielkanocnej. Górę możesz udekorować siekanym drobno jajkiem gotowanym oraz natką pietruszki, rzeżuchą, czy też ćwiartkami rzodkiewki. Sałatka na Wielkanoc jest gotowa do zjedzenia. Możesz ją przechowywać w lodówce do 3 dni.

Jakie sałatki najczęściej szykujecie na Wielkanoc?
Smacznego.