Egg Cake czyli kruche kakaowe ciacho z kokosowym kremem (bez glutenu, cukru białego)

Ostatnio  bardzo często widujemy na blogach ciasta "number cake". Bardzo nam się one podobają i zapragnęłyśmy taki zrobić. Urodziny żadne nam się nie zbliżają więc padło na jajkową wersję czyli "egg cake" 😊 W tym ciachu najfajniejsze jest to, że możesz je udekorować czym tylko zechcesz! U na były to przepyszne praliny Delicatea oraz wspaniałe bezglutenowe ciasteczka, które zawsze zamawiamy ze sklepu Kuchnie Świata wraz z innymi produktami potrzebnymi do tego wypieku 😍




Składniki:

Mocno kakaowe kruche ciasto
-160g mąki z cieciorki GRAM (najlepsza i najsmaczniejsza :) 
-120g mąki gryczanej
-80g kakao
-100g ksylitolu (najlepiej zmielonego na puder)
-80g melasy z karobu/słodu ryżowego (ewentualnie miód ale wtedy dajcie mniej ksylitolu)
-80g oleju kokosowego
-2 jajka

Kokosowy krem
-400g twarogu
-100g śmietanki kokosowej (powstałej ze schłodzonej puszki mleka kokosowego Ral Thai)
-ksylitol (do smaku)

Dodatkowo
-praliny Delicatea w  5 różnych smakach <3
-maliny/truskawki
-migdały w czekoladzie

MOCNO KAKAOWE CIASTO
W kąpieli wodnej (lub w mikrofali) rozpuścić olej, dodać słód/melasę, ksylitol i wymieszać do prawie całkowitego rozpuszczenia składników. Mąki i kakao wymieszać, dodać wcześniejszą mieszankę oraz rozmieszane jajka, całość dobrze wyrobić. Jeśli ciasto jest za suche można dodać łyżkę oleju i słodu/melasy. Ciasto wstawić na ok 1h do lodówki. Ciasto rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa)  i wyciąć dwa identyczne kształty jajka. Przełożyć je na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piec w 150’C kilka minut w zależności od grubości i wielkości ciasta(najlepiej wyciągnąć kiedy brzegi będą bardzo lekko zarumienione a ciasto jeszcze miękkie).
*Ciasta zostanie Wam trochę więcej więc spokojnie wytnijcie inne ulubione kształty ciasteczek

KOKOSOWY KREM
Krem kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki razem zmiksować blenderem. Krem jest bardzo gęsty bo musi utrzymać kruche ciasto.

Krem nałóż do szprycy i udekoruj keksami oba kruche jajka. Jedno ułóż na drugim i górę udekoruj dodatkami.


84 komentarze:

  1. No i już jestem zakochana w tym cieście, wygląda cudownie. A jak musi smakować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie, a patrząc na składniki, tak samo smakuje. I jak zwykle, aż szkoda je kroić i jeść :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przypadku mamy wrażenie, że ludzie są bardziej chętni do krojenia i zjedzenia niż inne torty :D

      Usuń
  3. Normalnie rozpusta w mojej ulubionej wersji kakao-kokos :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i przypomina Oreo a to działa na konsumentów najbardziej :P

      Usuń
  4. Zdecydowanie obracam się w innej części blogosfery (tylko blogi recenzenckie, bo trendu nie zauważyłam. Na żywo też nigdy nie widziałam "numerycznego" tortu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możliwe ;) Number cake podbija internety w okręgu cukierniczym. Ludzie mają niesamowite pomysły na dekorację takiego ciacha :)

      Usuń
  5. cudne to jajo;)
    mnie jakoś "number cake" nie pociąga, ale w Waszym wykonaniu jest mega;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale Wam wyszedł ten torcik, będzie numerem 1 na świątecznym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O, widzę że u was królują już wielkanocne klimaty... chyba nie ma się co dziwić biorąc pod uwagę że to już za tydzień, chociaż szczerze mówiąc jakoś nie odczuwam tej świątecznej atmosfery :P Ale na ciasto bym się skusiła <3

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wreszcie przyszedł czas bo na innych blogach kulinarnych przepisy na babki i mazurki pojawiały się już dużo wcześniej :P Na atmosferę samą z siebie nie ma co liczyć z taką pogodą ale można samemu się w nią wprowadzić takim ciachem :P

      Usuń
  8. Pięknie wygląda, ciekawe czy by mi tak wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naszym zdaniem poziom trudności nie jest aż tak wysoki, ważne aby mieć gęsty i mocny krem by nic się "nie rozjechało" :P

      Usuń
  9. Rewelacyjne, będzie mi się teraz śniło po nocach :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O woow, wygląda świetnie :D <3 Chciałabym je już spróbować~~

    OdpowiedzUsuń
  11. nie dość, że zdrowe to jeszcze jakie efektowne :) Wam dziewczyny to sięchyba nigdy pomysły nie skończą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba nie :P Kolejka przepisów jest dość długa :P

      Usuń
  12. Obłędne :D To niesamowite, że za każdym razem zaskakujecie mnie swoją kreatywnością i pomysłami :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten krem kokosowy zachęca.. co ja piszę - wygląd jest tak świetny, że tylko podziwiać bo szkoda jeść (a z drugiej strony człowiek tak bardzo ma ochotę) xD

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie Oreowe to ciacho, ale na pewno tysiąc razy lepsze! :D Omnomnom.

    OdpowiedzUsuń
  15. Jeśli macie podobne smakołyki serwować na Święta to spodziewajcie się gościa :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe najlepsze jest to, że na nasze święta już czasu nie mamy dlatego zajadamy się takimi ciachami przed :P

      Usuń
  16. No takie jajo, to ja rozumiem :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Życze wesołych i śłodkich świąt :*

    OdpowiedzUsuń
  18. To ciasto po prostu wygląda zjawiskowo

    OdpowiedzUsuń
  19. Podobno, to co dobre jest niezdrowe... A tu masz babo placek, nie tylko PYSZNY, ale i ZDROWY :))

    OdpowiedzUsuń
  20. Prezentuje się fantastycznie, pewnie tak samo cudownie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale Wy macie pomysły! Nie dość, że na bank jest smacznie, jest zdrowo to i wizualnie jest idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wyglada naprawdę obłędnie! macie dziewczyny talent!
    ONLY DREAMS

    OdpowiedzUsuń
  23. Jaki piękny. Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ależ przepięknie to wygląda :D Prawdziwe cudo i na świątecznym stolę na pewno będzie prezentować się rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ślicznie wygląda. Chetnie wproszę się na kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  26. Number cake? Pierwsze słyszę! Coś mnie ominęło, albo żyję w epoce kamienia łupanego xD Kreatywny pomysł nawiązania do klimatu wielkanocnego i stworzenia egg cake - to dla mnie podwójna nowość :D Efekt jest zniewalający! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obracamy się raczej w cukierniczych klimatach (zwłaszcza Angelika) więc jest na bieżąco :P

      Usuń
  27. Zawsze podążam za... kokosem. Płatki,wiórki, mleko, śmietanka - do ciast i nie tylko - gdzie się tylko da. ;) Do kolekcji teraz dodam Wasze piękne wielkanocne ciacho. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak my :P Wszędzie musimy wciskać ten kokos :P

      Usuń
  28. Pięknie wygląda. Muszę w końcu takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Jak pięknie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  30. Super! I może występować w roli mazurka :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Coś innego...pomysł fantastyczny a efekt obłędny. Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Za każdym razem mnie zaskakujecie! Torcik jest genialny *.*
    Chyba nie byłoby osoby która by się nim nie zachwyciła, idealny na świąteczny stół.
    Chociaż patrząc na pogodę za oknem bardziej przypomina Boże Narodzenie niż Wielkanoc :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam u nas we Wro jest słoneczko i rzeżucha nam pachnie więc klimat jakby się zrobił :P

      Usuń
  33. Wygląda cudownie i pewnie tak też smakuje ! :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Jesteście niemożliwe! :) Aż ślinka mi cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  35. Świetnie wygląda takie ciacho, muszę sobie kiedyś takie zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O właśnie, jak nie ma komu to trzeba zrobić sobie :P

      Usuń
  36. wspaniałe ciacho! pisaneczka jak się patrzy:)

    OdpowiedzUsuń
  37. Przepyszne wielkanocne ciasto! <3 A jakie smakowite! :)

    OdpowiedzUsuń
  38. W wersji bez kakao też wyjdzie? bo może zrobię takie dla kogoś ale on jest na kakao uczulony. Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne tylko użyj takich proporcji:
      -100g mąki ryżowej + 80g mąki z cieciorki GRAM
      -50g ksylitolu (zmielonego na puder)
      -40g słodu ryżowego
      -40g oleju kokosowego
      -1 jajko

      Usuń
    2. Dziękuje bardzo!

      Usuń
  39. Dziewczyny po prostu prawdziwe cudo :-)

    OdpowiedzUsuń
  40. Ojejciu wygląda przecudownie! Aż szkoda jeść

    OdpowiedzUsuń
  41. Będzie ( ale chyba już go nie ma ;) ) świetnie wyglądał na stole świątecznym. Zdrowych i pogodnych Świąt dla całej waszej Rodziny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak się zawsze składa, że świąteczne wypieki jemy dużo wcześniej a na święta już czasu na takie nie ma :P

      Usuń
  42. Świetny pomysł ciasto wygląda wspaniale :) Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Wesołych Świąt kochane. Zdrowych, radosnych i rodzinnych chwil 🐣🐣🐣

    OdpowiedzUsuń
  44. Smakowicie wygląda a pewnie jeszcze lepiej smakuje:) Skorzystamy z przepisu i spróbujemy u siebie wykonać:) oby wyszedł tak pyszny i piękny jak u Was;) w Święta juŻ nie zdarzymy ale po świętach też można:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można wyciąć inny kształt pasujący do okazji ;P Dziękujemy :)

      Usuń
  45. Wyszło naprawdę przepięknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  46. I ten króliczek w środku - ależ pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Ach te jajeczko wyszło Wam cudownie <3 Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  48. U Was święta jak zawsze mega pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  49. Super ciasto! Też się do niego przymierzam od dłuższego czasu ;)

    OdpowiedzUsuń
  50. Pięknie wygląda, aż żal jeść ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger