Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Pyszny i piękny mazurek kajmakowy z bezami. Mazurek jest bardzo tradycyjnym ciastem, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Maślany spód, pyszny krem kajmakowy oraz mini beziki. Cudownie pyszny.

- niezapomniany smak 
- idealne ciasto pod mazurka
- atrakcyjne i super pyszne dekoracje

Czas przygotowania: 3 godziny
Czas chłodzenia: 20 minut
Liczba porcji: mazurek długości 22 cm

Dieta: wegetariańska

Składniki na kruche ciasto

  • szklanka mąki pszennej - 180 g
  • pół kostki masła - 100 g
  • 3 łyżki cukru drobnego
  • 2 żółtka dużych jajek
  • łyżeczka zimnej wody

Składniki na mini bezy

  • 2 białka dużych jajek - 85 g
  • pół szklanki cukru drobnego - 120 g
  • szczypta soli

Składniki na masę kajmakową

  • 150 g kajmaku - mleczny krem
  • 40 g masła - odrobinę mniej niż 1/4 kostki
  • pół płaskiej łyżeczki soli

Mazurek kajmak

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Taki mazurek na kruchym spodzie najlepiej upiec w kształcie jajka. Jeśli nie macie foremki do wycięcia jajka o długości 22 cm, możecie śmiało wydrukować wzór jajka na drukarce i odrysować go na papierze do pieczenia. Mazurek może mieć też inny kształt. Polecam wówczas tortownicę o średnicy 22 cm lub blaszkę wielkości 20/20 cm. 

Mazurek kajmakowy, 1

Mazurek kajmakowy

Oddziel żółtka od białek. Dwa żółtka odłóż do upieczenia kruchego spodu. Białka umieść w czystej i suchej misce. Wybierz miskę szklaną lub stalową. Do białek dodaj szczyptę soli. Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo je zwiększaj. Nie ubijaj białek dłużej niż 2-3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. 

Zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj pianę na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty (na każdą łyżkę cukru). Powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa.

Mazurek kajmakowy, 2

Krem bezowy przełóż do rękawa cukierniczego. Możesz jednorazowego rękawa i wyciąć na końcu otwór średnicy 5 mm lub użyć rękawa wielokrotnego użytku z tylką w kształcie gwiazdki. Na dwie blaszki do pieczenia wyłóż pergamin. Zacznij wyciskać mini beziki nie większe niż 2 cm średnicy. Wyciskaj je jedna obok drugiej w niewielkich odstępach.
Mazurek kajmakowy, 3

Obie blaszki umieść w piekarniku nagrzanym do 120 stopni z termoobiegiem. Między blaszkami zachowaj odstęp. Jeśli nie masz termoobiegu ustaw 130 stopni z grzaniem góra dół i co 30 minut zamieniaj blaszki miejscami. Beziki piecz/susz 90 minut. Po tym czasie uchyl drzwi piekarnika i dosuszaj je jeszcze 10 minut.

U mnie wyszło ponad 200 mini bezików. Do ozdobienia mazurka wystarczałoby zrobić bezy z połowy jednego białka, jednak warto wykorzystać całe dwa białka z przepisu i upiec więcej bezików dla ozdoby. 

Mazurek kajmakowy, 4

Aby zrobi ciasto kruche w misce umieść szklankę mąki, 3 łyżki cukru, 2 żółtka jajek, pół kostki masła oraz łyżeczkę zimnej wody. Całość wyrób dokładnie, ale szybko w zwarte ciasto. Ciasto spłaszcz lekko i zawiń w folię. Odstaw je na godzinę do lodówki.
Mazurek kajmakowy, 5

Po tym czasie zwarte ciasto wyłóż na stopnicę lub na blat wyłożony papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na kształt jajka i grubość do 1 cm. Jeśli masz foremkę w kształcie jajka o długości 22 cm oraz mini foremkę do jajek (4-6 cm) wystarczy, że najpierw wytniesz kształt dużego jajka. Z pozostałego ciasta wytnij 5 mini jajek. 

Jeśli nie masz formy, to najpierw odrysuj kształt pisanek na pergaminie. Następnie wytnij wzór i przyłóż do rozwałkowanego ciasta. Ostrym nożem wytnij duże jajko. Z reszty ciasta wytnij małe jajka. 
Mazurek kajmakowy, 6

Widelcem nakłuj wszystkie jajka. Pisanki przełóż razem z pergaminem na mniejszą deskę i odłóż na 30 minut do lodówki. 
Mazurek kajmakowy, 7

W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Pieczenie góra/dół. Schłodzone ciasto od razu umieść razem z pergaminem na blaszkę - środkowa półka. Kruche pisanki piecz 20 minut. Po upieczeniu możesz od razu wyjąć je z piekarnika i odłożyć na kratę do przestudzenia. 
Mazurek kajmakowy, 8

Mazurek kajmak

Przyszła pora na krem kajmakowy pod mazurek wielkanocny. W misce umieść 150 gramów kremu kajmakowego (dolce de leche, masa korówkowa, mleczny krem) oraz pół płaskiej łyżeczki soli i bardzo miękkie masło (40 g). Masło lekko podgrzewam wcześniej w mikrofalówce, by było półpłynne. Całość ubijaj chwilę przy pomocy miksera na gładki krem. 

Mazurek kajmakowy, 9

Krem kajmakowy do mazurka możesz odłożyć na kilka minut do lodówki, by lekko zgęstniał i ułatwił dekorowanie mazurka.
Mazurek kajmakowy, 10

A na koniec jeszcze słodkie ozdoby.. Na przestudzony spód mazurka wyłóż większość masy kajmakowej. Rozprowadź ją po całej powierzchni ciasta. Na małe jajka też wyłóż trochę kremu. Pisanki z kremem ułóż na dużym jajku.
Mazurek kajmakowy, 11

Na masę kajmakową wyłóż kilka mini bezików.
Mazurek kajmakowy, 12

Część mini bez możesz dodatkowo pokruszyć i posypać mini ciasto wielkanocne. Mazurka możesz też udekorować kolorowymi jajkami z czekolady w cukrowej skorupce. Bardzo ładnie wygląda również cukier o grubej rafinadzie.
Mazurek kajmakowy, 13

Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (620 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Mazurek kajmakowy

Mazurek ze spodu z ciasta kruchego w kształcie pisanki to wspaniały pomysł na jedno z wielkanocnych ciast. Ciasto mazurek można robić na wiele sposobów. Mazurek tradycyjny jako taki nie istnieje. Co region to tradycja, co dom to inna tradycja. Bardzo ciekawy jest mazurek cygański pieczony na biszkopcie. Wspaniale smakuje też mazurek czekoladowy z orzechami. W tym przepisie pokazuję jak zrobić idealne ciasto kruche na mazurka. Mazurek wielkanocny z kajmakiem przepis, który warto poznać. Gorąco polecam też super deser mini pavlova z owocami. Zobacz też mój najlepszy przepis na idealny Mazurek Wielkanocny z kremem czekoladowo orzechowym. 

Mazurek z kajmakiem

Jeśli zdecydujesz się piec mazurka na kruchym cieście, to zazwyczaj składa się on z cienkiego spodu w kształcie pisanki, koła lub kwadratu. Na kruche ciasto wykłada się krem do mazurka. Ja wybrałam tym razem bardzo prosty do zrobienia krem kajmakowy z dodatkiem soli. Taka masa kajmakowa do mazurka jest szybka i pyszna. Na krem można wysypać prażone orzechy, suszone owoce lub mini beziki domowe. Zobacz też inne moje pomysły na sprawdzone ciasta wielkanocne. Mój przepis na mazurek wielkanocny z kajamkiem jest prosty można go dowolnie dekorować. 

Mazurek kajmak

Tak wygląda mój mazurek wielkanocny kajmakowy tradycyjny, czyli pyszny i piękny mazurek wielkanocny kajmakowy. Taki przepisy na mazurek wielkanocny kajmakowy warto sobie zapisać w notatniku z przepisami na Wielkanoc. To też naprawdę śliczny mazurek ze słodkim kajmakiem i pysznymi bezikami.