Babka cytrynowa z rozmarynem


Babka - dziś na Dzień Kobiet babka to idealne rozwiązanie. Babka dla babek, a może nawet babka zrobiona przez mężczyznę dla kobiety :D. Babka jest wilgotna i przyjemnie cytrynowa. Dodatek rozmarynu nadaje jej charakteru. Możecie w zimie użyć rozmarynu suszonego, a w wakacje urwijcie gałązkę świeżego rozmarynu z ogrodu. 
Jeśli szukacie przepisu na tradycyjną babkę cytrynową bez dodatków lub babeczki cytrynowe to też je u mnie znajdziecie.

Dla kogo:
  • dla fanów babek
  • dla lubiących urozmaicać tradycyjne smaki nowymi dodatkami
  • dla szukających ciasta idealnego do niedzielnej kawki czy herbatki

Składniki na ciasto:
  • 120g masła
  • 150g cukru
  • 3 jajka
  • 260g mąki pszennej
  • 30g mąki ziemniaczanej lub skrobi
  • 170g śmietany 18 lub 12%
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • sok z połowy cytryny
  • 0,5 łyżki rozmarynu (świeżego lub suszonego)
Składniki na lukier i dodatki:
  • szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki wrzącej wody lub soku z cytryny
  • 1/3 szklanki soku z cytryny do nasączania
  • rozmaryn do dekoracji
Wykonanie:
Mąkę, skrobię, proszek i sodę przesiać. Odstawić. Masło i cukier utrzeć na jasną masę. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Wsypać wcześniej przesiane suche składniki i wymieszać. Dodać skórkę z cytryny wraz z sokiem, śmietanę i rozmaryn. Wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Napełnić ciastem i piec ok. 50 minut w temp. 160 stopni. Po upieczeniu, gdy babka jest jeszcze ciepła nakłuć ją patyczkiem i nasączyć sokiem z cytryny. Polukrować i posypać rozmarynem. 



Przepis zaczerpnęłam z książki "Moje Wypieki - całkiem nowe przepisy" Doroty Świątkowskiej.  

0 komentarze:

INSTAGRAM