Muffiny cytrynowe

Muffiny zawsze są najlepsze. Dzisiaj zapakowałam kilka do pracy :)
Bardzo szybkie w przygotowaniu słodkości.

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki sody
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Sypkie składniki umieszczam w misce i mieszam.


1/2 kostki masła (ok 100 g)- rozpuszczonego i ostudzonego
1 szkl. jogurtu naturalnego
3 jajka
1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny (cytrynę wcześniej dokładnie myję i sparzam)
Mokre składniki mieszam ze sobą w oddzielnej misce. Ja mieszam zwykle trzepaczką.

Mokre składniki łączymy z suchymi i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Do papilotek wkładamy po 1 łyżce masy. Możemy także użyć foremek silikonowych- ja takich użyłam, dlatego moje muffiny są takie idealne ;)
Z powyższego przepisu wyjdzie 18 muffinek :)

Pieczemy w 175 stopniach przez około 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.
  • ()