Karnawał już za nami..., teraz przyszła pora na lekką wstrzemięźliwość, aby pozbyć się nadmiaru kilogramów, który nie wiadomo skąd nagle się nam pojawił na wadze 😀. A poza tym małymi kroczkami zacznie się nam zbliżać wiosna, wiecie co mam na myśli ! Dzisiejszy przepis został przygotowany zgodnie z zasadami diety dr Dąbrowskiej, więc nie zawiera ani grama tłuszczu, ale oczywiście, jeśli nie jesteście na diecie, możecie też go sobie zrobić, dodając na przykład do smażenia cebuli nieco oliwy z oliwek.
Grillowana cukinia z warzywami po grecku to idealna propozycja dla tych, którzy nie przepadają za mięsem, a lubią się zdrowo odżywiać.
Tutaj znajdziecie podstawowe zasady diety warzywno-owocowej, a tutaj natomiast są informacje odnośnie tego co można jeść podczas diety.
Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej:
- ratatouille, warzywny gulasz
- sałatka z pieczonych buraków
- szpinak z pomidorami
- wegański wywar warzywny
- zupę z kiszonych ogórków
- wegański rosół z makaronem z marchewki
- sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem
- sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem
- surówkę z kiszonej kapusty z granatem
- kalafior w pikantnym sosie pomidorowym
- wegańską kalafiornicę
- frytki z dyni piżmowej
- wegański bigos
- wegańskie burgery z kalafiora
- zakwas z buraków
- sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem
- sok z kiszonych buraków
- zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą
- zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem
- zielony koktajl z grejpfrutem
- wegańską szarlotkę
Grillowana cukinia z warzywami po grecku (dieta dr Dabrowskiej)
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 łodyżki selera naciowego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sok z cytryny
- sól morska lub himalajska
- pieprz czarny
- szczypta mielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki papryki
- szczypta ostrej papryki
- listki natki pietruszki
Wykonanie:
Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na suchą patelnię i lekko przypalamy, aż poczujemy jej aromat.
Marchewkę, selera i pietruszkę ścieramy na grubej tarce warzywnej. Łodyżki selera kroimy w cienkie plasterki. Warzywa wrzucamy do cebuli, podlewamy niewielką ilością wody, zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i dusimy warzywa przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat, i jeśli jest taka potrzeba, dolewany jeszcze nieco wody. Wszystko dusimy razem przez 5 minut. Po zdjęciu z ognia doprawiamy sokiem z cytryny.
W międzyczasie cukinię płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki o grubości 2 cm., solimy je i pieprzymy. Grillujemy na suchej patelni grillowej z obydwu stron do uzyskania lekko złocistego koloru.
Cukinię wykładamy na talerz, układamy na niej warzywa, podajemy posypane natką.
kolacja idealna <3
OdpowiedzUsuńDokładnie tak <3
UsuńBoskie przepisy. 1000x Dzięki
OdpowiedzUsuńMiło mi,polecam :).
UsuńA koncentrat pomidorowy na Dąbrowskiej można?
OdpowiedzUsuńTak,jeśli ma prawidłowy skład,bez zbędnych dodatków.
UsuńPani przepisy są świetne i nspirują do podjęcia i utrzymania diety
OdpowiedzUsuńBardzo mnie cieszą takie słowa, serdecznie dziękuję :)
UsuńPodpinam się do tego komentarza - jestem właśnie na diecie (po raz 8-my w życiu, staram sie regularnie robić profilaktycznie) i cały czas odkrywam uroki tej diety. A dzięki temu blogowi mam kolejną inspirację - zamiast cukinii można dać grillowanego bakłażana z grillowanym czosnkiem...
UsuńEwa, niezwykle mi miło :). Tak, bakłażan też jest pyszny.
Usuń