Faworki przepis prosty
Faworki przepis prosty. Najlepszy prosty przepis na faworki z serkiem mascarpone. Te chruściki szykuję tylko z kilku idealnie dobranych składników. Gorąco polecam je na wszelkie imprezy, Sylwestra czy Tłusty Czwartek.
- super prosty przepis na faworki
- z serkiem mascarpone zamiast śmietany
- najszybsze do zrobienia na każdą okazję
Czas przygotowania: 2 godziny
Czas smażenia: 25 minut
Liczba porcji: 80 faworków
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej - 300 g
- opakowanie serka mascarpone - 250 g
- 4 żółtka jajek
- pół łyżeczki sody
- szczypta soli
- łyżka spirytusu
Faworki przepis prosty
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Dodatkowo do zrobienia faworków potrzebujesz: wałek; nożyk; dobrej jakości szeroka patelnia lub garnek; około 700 ml oleju roślinnego do smażenia; ręcznik papierowy do odtłuszczania usmażonych faworków; cedzak do łowienia chrustów; cukier puder do oprószenia faworków.

Faworki z mascarpon
Oddziel żółtka od białek. Białka odłóż np. do bez. Idealna będzie Beza Pavlova. W misce umieść razem: mąkę przesianą z solą i sodą, żółtka jajek oraz serek mascarpone i łyżkę spirytusu.

Wszystkie składniki wymieszaj dłońmi i wyrabiaj około 2 minut na zwartą masę.

Kulę ciasta przełóż na czysty i suchy blat. Wałkuj ciasto i składaj kilkukrotnie, by je napowietrzyć. Składaj tak ciasto około 5 minut.

Możesz na koniec rozrywać kawałki ciasta i łączyć ponownie ze sobą.

Ciasto zawiń w folię i odłóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto będzie elastyczne, plastyczne i gotowe do formowania w faworki. Kulę ciasta odwiń z folii i rozwałkuj lekko dłońmi. Podziel je na 4 równe kawałki.

Pierwszy kawałek ciasta rozwałkuj na grubość 1 mm. Nie ma potrzeby podsypywania ciasta mąką. Ciasto wałkuj na czystej i suchej stolnicy lub desce. Nożem pokrój placek w paski nie szersze niż 2,5 cm i nie dłuższe niż 10 cm. Po środku każdego prostokąta wykonaj nacięcie. Złap za jedną stronę i wywiń przez środek. W ten sposób przygotuj pierwszą turę faworków.

W trakcie szykowania pierwszej porcji faworków możesz oczekujące kule ciasta trzymać w lodówce. Wycięte faworki układaj jeden obok drugiego na blacie lub stopnicy. Po kolei wyjmuj pozostałe kule ciasta i tak samo jak wcześniej, wycinaj faworki.

Przygotuj grubą, dużą patelnię z wysokim rantem lub szeroki garnek. Wlej olej. Ustaw średnią moc palnika i czekaj aż ojej będzie wystarczająco nagrzany, by smażyć faworki. Gdy olej będzie już wystarczająco gorący kładź faworki po kilka na raz.
Użyłam patelni o średnicy 28 cm, gdzie zmieściłam 10 faworków na raz. Faworki mają ord razu unosić się na powierzchni. Gdy już zarumienią się z jednej strony przewróć je na drugą. Smażenie z jednej strony nie powinno trwać dłużej niż 40 sekund na. Faworki wyłów cedzakiem na rozłożony ręcznik papierowy. Smaż faworki porcjami, aż do zużycia całego ciasta.
Smażenie faworków. Partia gotowa do wyłowienia i oprószenia w cukrze pudrze. Na chruścikach widać pęcherzyki powietrza świadczące o ich lekkości i kruchości.
Gotowe faworki przełóż na miseczkę i oprósz cukrem pudrem.

Gorąco polecam również najlepszy przepis na mini pączki z serka homogenizowanego, które szykuje się dosłownie w kilka minut!
Smacznego.