listopada 08, 2014

Dietetyczna owsianka z morwą białą i... / Diet oatmeal




Już doskonale wiecie, że lubię celebrować śniadania. Owsianka i jajka na miękko to ciągle dla mnie numer jeden. Pewnie gdybym mogła, to też zajadałabym świeże bułeczki drożdżowe i popijałam gorącym kakao, ale cóż należę do tych, którzy muszą ciągle zwracać uwagę na to co jedzą ;-) Taka natura! 
Ale taka owsianka jak dzisiaj wynagradza wszystko!

Uwielbiam, wszystko to co znalazło się dzisiaj w mojej ukochanej błękitnej miseczce. Owsianka na bazie pełnoziarnistych płatków i kaszy manny, jagody goji, pestki dni, morwa biała, orzechy nerkowca, migdały i miechunka. Hmmm pysznie!
Kilka faktów: o miechunce jest źródłem antyoksydantów,  ma właściwości przeciwzapalne i hipoglikemiczne; o morwie białej znanej od stuleci, w dawnych czasach podawanej jako środek leczniczy w chorobach układu pokarmowego, bóli żołądka czy jako środek wspomagający przy rekonwalescencji. Jest również bogatym źródłem antyoksydantów, jak i pektyn, które wspomagają pracę jelit. Jagody goji, to można by rzec skoncentrowane źródło przeciwutleniaczy (antyoksydantów), dzięki którym dłużej jesteśmy piękni i młodzi. Nie wiem czy wiecie, ale te małe czerwone jagódki są uznawane za jedne z najzdrowszych i cennych pod względem odżywczym owoców.  Nie chciałabym Was tutaj zalewać nazwami chemicznymi ale warto zgłębić wiedzę na temat tych trzech skromnie wyglądających owoców, bo drzemie w nich ogromna moc. Tym bardziej teraz w okresie wzmożonych przeziębień polecam Wam je serdecznie!

Składniki:

- 2 czubate łyżki płatków owsianych
- 1,5 łyżki kaszy manny
- 100 ml wody
- 150 ml mleka 3,2%
- 2 słodziki
- 2 łyżki mieszanki (jagody goji, miechunka, morwa biała, pestki dyni, migdały, orzechy nerkowca)

W rondelku zagotuj wodę i mleko, dodaj słodziki. Wsyp płatki i kaszę zmniejsz ogień, mieszając od czasu do czasu gotuj 10 minut. Wlej do miseczki posyp mieszanką!


Na zdrowie!




DZIEŃ DOBRY!

3 komentarze:

  1. uwielbiam owsianki, dlatego jem je codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, tak, tak! 3x TAK Twoja owsianka przechodzi do finału ;) a tak poważnie to też je uwielbiam, na mnóstwo sposobów :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI