Łazanki z grzybami
Tradycyjny przepis na łazanki składał się kiedyś głównie na grzyby zasmażane z cebulą. I chociaż uwielbiam łazanki z suszonymi grzybami, to zapragnęłam spróbować zrobić łazanki bez kapusty. Są pyszne.. gorąco polecam zrobić!
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 20 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 50 g suszonych grzybów
- duża cebula
- 5 łyżek oleju roślinnego
- 150 g makaronu - pełna szklanka (przed ugotowaniem)
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- po pół łyżeczki soli i pieprzu
Łazanki z grzybami

Łazanki z grzybami przepis
50 gramów suszonych grzybów przepłucz pod zimną wodą. Umieść je w rondelku i dodaj szklankę wody. Najlepiej zrobić to wieczorem i odstawić garnek z grzybami, by zmiękły przez noc. Garnek możesz zostawić w spiżarce lub nawet na blacie w kuchni.
Namoczone po nocy grzyby wyjmij z wody. Woda nie będzie potrzebna. Możesz ją wlać do kapusty z grzybami i śliwkami. Grzyby pokrój drobno. Cebulę obierz i poszatkuj. Zeszklij ją na oleju. Po kilku minutach dodaj też grzyby oraz sól i pieprz. Całość smaż bez przykrycia 20 minut. Co parę minut mieszaj grzyby drewnianą łyżką.
W czasie smażenia grzybów ugotuj makaron. Pełną szklankę suchego makaronu do łazanek (płaskie romby lub prostokąty) ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź na sitku. Zachowaj jednak 1/3 szklanki gorącej wody przy odlewaniu makaronu. Do wody po makaronie dodaj 3 łyżki śmietany. Dobrze ją wymieszaj i taką zahartowaną śmietaną zalej grzyby. Po kilku minutach wyłącz sos z grzybami.

Smacznego.
Źródło przepisu: "Praktyczna kuchnia domowa" wyd. 1937 roku.