października 25, 2017

SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ i PROSECCO



SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ Z PROSECCO


Szarlotka to niewątpliwie, jedno z moich ulubionych ciast, o czym dobrze wiecie. Potrafię ją przygotować na wiele sposobów, i wciąż szukam nowych. Odkrywam nowe smaki, nowe połączenia i wciąż się pozytywnie zaskakuje. Podstawą dobrej szarlotki są kwaskowate jabłka, najlepsze te starej odmiany jak antonówka, czy szara reneta. Ale jeśli akurat nie masz jak ich kupić to podpowiem Ci mój patent, jak podpić smak jabłek w szarlotce. Wystarczy, że po starciu na tarce jabłek mocno odciśniesz z nich sok i dodasz 100 ml Prosecco Mionetto które podbije i uwydatni smak owoców. Pyszne!
Przepis na pyszną szarlotkę poniżej ;-)






PRZEPIS NA SZARLOTKĘ

blaszka 22 cm x 22cm


- 100 g masła
- 180 g mąki pszennej typ 480
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 60 g cukru pudru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- dodatkowo mąka do podspywania

W/w składniki zagniatamy w elastyczne ciasto, przekładamy do torebeczki foliowej i umieszczamy w zamrażalniku na 15 minut.

ponadto:

- 6 dużych jabłek
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki mrożonych malin
- 1/2 szklanki mrożonych borówek amerykańskich
- 100 ml Prosecco DOC Treviso Mionetto
- 2 łyżki cukru

Jabłka obierz ze skórki, zetrzyj na tarce, odciśnij sok ( możesz go wypić)
Jabłka wymieszaj, z cukrem, cynamonem, dodaj prosecco.

Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia, wylep ciastem dokładnie. Ciasto oprósz łyżeczką kakao. Wyłóż jabłka, posyp malinami, borówkami. Na wierzch wykładamy kruszonkę, przepis poniżej.

- 30 g masła
- 65 g mąki pszennej
- 40 g cukru kryształ

Mieszamy na kruszonkę.

Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika. Pieczemy godzinę w temp. 180 stopniach C.

Ciasto podajemy z kieliszkiem schłodzonego Prosecco DOC Treviso Mionetto!
Przepyszne połączenie, idealne na jesienne wieczory!





6 komentarzy:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI