Delikatna pasta z makreli i jajek
Delikatna, lekka, bardzo prosta sałatka - pasta na kanapkę, czy do krakersa. Propozycja na podwieczorek lub lekką kolację również dla Dzieci :-)
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 2
Dieta: bezglutenowa
Pasta
- makrela wędzona - około 300 gramów
- 2 jajka
- 1 łyżka lekkiej śmietany lub jogurtu
- szczypta pieprzu
Dodatki
- szczypior
- plasterki pomidora
- ciemne pieczywo
Otwórz makrelę i przebierz z ości. Im "świeższa" ryba, tym mniej słona. Wybierając w sklepie kieruj się tym, by była "pękata" a skóra błyszcząca. Ryba nie powinna być przesuszona, szczególnie od głowy. W środku nie może być też mazista.
Ugotuj jajka na twardo. Opłucz w zimnej wodzie, obierz. Przekrój do żółtka. Wyjmij całe żółtka a białko poszatkuj na 2-3 mm kawałki.
Do jednej miski włóż przebraną rybę, łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego, żółtka oraz poszatkowane białko. Dodaj szczyptę pieprzu - białego. lub zielonego.
Zamieszaj widelcem, lekko ugniataj. Składniki mają się ładnie połączyć, jednak dobrze by było, gdyby nie poswatała jednolita pasta.

"Sałatka" jest idealna na kanapkę, z dodatkiem świeżego szczypioru i soczystego pomidora.

Smacznego.