Pałki kurczaka z boczniakami w nerkowcach
Pałki kurczaka na bardzo dobrze smakują w towarzystwie boczniaków i orzechów nerkowca...
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 2-3
Dieta: bezglutenowa
Boczniaki w nerkowcach
- 300 g boczniaków
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka kremu z orzechów nerkowca
- szczypta chilli
Pałki kurczaka
- 5 pałek z kurczaka
- 2 łyżki oleju kokosowego
- przyprawy: łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru, szczypta pieprzu i kardamonu
Dodatki
- sałata karbowana
- kolorowe papryki
- ryż jaśminowy
Pałki umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Przyprawy (cukier, sól, kardamon, pieprz) wymieszaj na talerzu i obtocz w nich pałki. Nagrzej dobrze patelnię. Dodaj olej kokosowy. Pałki smaż po 3 minuty z każdej strony do zarumienienia. Przykryj patelnię i na mniejszej mocy palnika podsmażaj je jeszcze 20 minut.
Boczniaki opłucz i osusz z nadmiaru wody, najlepiej delikatnie ręcznikiem papierowym. Odetnij grubsze trzony i pokrój je w plasterki, w poprzek blaszek.
Nagrzej drugą, mniejszą patelnię. Dodaj 2 łyżki oleju kokosowego i podsmażaj boczniaki około 5 minut do zarumienienia. Dodaj krem z nerkowców oraz chilli i mieszaj drewnianą łyżką, tylko chwilę.
Na talerze wyłóż liście sałaty. Pałki kurczaka układaj obok boczniaków. Dodatkowo ułóż jeszcze kawałki kolorowej papryki. Dopełnieniem posiłku będzie również ryż jaśminowy.

Smacznego :-)