Zupa topinambur
Rewelacyjny zupa krem z topinamburu i ciecierzycy. Zupa topinambur ma wspaniały, delikatny i orzechowa aromat.
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 6-8
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 500 g topinamburu*
- [zobacz] 500 ml bulionu warzywnego
- puszka ciecierzycy - 240 g bez zalewy
- serek Philadelphia 125 g
- łyżeczka zmielonej kolendry
Na talerzu: olej z pestek dyni lub orzechów laskowych, sezam lub czarnuszka, świeża kolendra
*Świeże korzenie topinamburu ważone przed obraniem.
Korzenie topinamburu umyj, obierz i zalej bulionem. (Możesz użyć również bulionu gotowanego na mięsie lub odlać 500 ml z gotowego rosołu). Całość gotuj pod przykryciem 30 minut (do miękkości korzeni).
Odlej zalewę, zaś ciecierzycę przepłucz lekko i dodaj do zupy. Dodaj również serek Philadelphia i zmieloną kolendrę.
Zupę gotuj jeszcze pięć minut. Wyłącz i zmiksuj na gładki krem przy użyciu blendera.


Ja podałam zupę polaną olejem z orzechów laskowych, posypaną czarnuszką oraz jasnym sezamem. Udekorowałam świeżą kolendrą.

Przed podaniem sprawdź smak zupy. Każdy bulion inaczej przyprawiamy. Być może będziesz potrzebować odrobiny soli lub białego pieprzu.
Z innych ciekawych i oryginalnych zup polecam wypróbować:
- ramen,
- zupa meksykańska,
- zupa cebulowa
Smacznego!