Grzybki drożdżowe z makiem i rodzynkami
Cudowne i delikatne, puszyste, lekkie i aromatyczne bułeczki drożdżowe z nadzieniem z maku. Ciasto jak do pączków, tylko pieczone w piekarniku!
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: 15 bułeczek
Dieta: wegetariańska
Składniki na bułeczki
- 250 g mąki pszennej tortowej - około 1,5 szklanki
- jedna saszetka suszonych drożdży - 7 g
- 3 żółtka jajek
- 4 łyżki cukru
- pół szklanki ciepłego mleka
- 40 g masła - około 3 łyżk
Składniki na nadzienie makowe:
- 1/4 szklanki maku
- pół garści rodzynek
- łyżka cukru
- 1/4 szklanki wody
Składniki na pomarańczową glazurę
- 2 niepełne łyżki świeżego soku z pomarańczy
- 2 łyżki cukru pudru
- mała garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
Dodatkowo:
• blat lub stolnica z wałkiem + mąka do podsypywania
• wykrawaczka o średnicy 6-7 cm
• około 15 papilotek o średnicy dna 5-6 cm
Mało oraz jajka wyjmij z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia.
Oddziel żółtka od białek. Białka możesz użyć do zrobienia np. piankowych obłoczków.
W rondelku umieść masło i mleko. Podgrzewaj lekko tylko do rozpuszczenia masła i odstaw na kilka minut do wystudzenia.
W tym czasie w misce umieść mąkę, drożdże i cukier. Dodaj ciepłe mleko z masłem i żółtka. Wyrób ciasto. Przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ja bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam i do takiego ciepłego pieca wkładam ciasto do wyrośnięcia na całą godzinę.
W trakcie wyrastania ciasta przygotuj nadzienie makowe. W małym rondelku zalej mak wodą. Dodaj rodzynki (całe lub pokrojone na mniejsze kawałki) i podgrzewaj całość na bardzo małej mocy palnika, aż do odparowania wody. Dodaj cukier i zamieszaj mak. Odstaw.
Po godzinie ciasto wyłóż na obsypany mąką blat. Odrobiną mąki oprósz również ciasto i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.

Używając wykrawaczki lub szklanki o średnicy około 6-7 cm wykrawaj krążki. Nakładaj łyżeczką porcję maku i przykładaj drugi krążek z ciasta. Sklejaj krawędzie, formuj kulkę i umieszczaj w papilotce.
Możesz też ciasto rozwałkować na grubość 1-1,2 mm i wycinak krążki. Lekko rozciągnąć w dłoni, nałożyć porcję maku i skleić dwie połówki, jak przy robieniu pierogów.
Papilotki przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe miejsce na kolejną godzinę. Ciasto wyrośnie 2-3 razy.
Bułeczki piecz ułożone obok siebie na blaszce, na środkowej półce. Czas: około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Nie wyjmuj bułeczek od razu, tylko lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 15 minut możesz wyjąć babeczki.
Bułeczki dobrze wychodzą z papilotek po lekkim wystudzeniu. Należy delikatnie odchylić na zewnątrz krawędzie i palcem podnieść do góry dno od spodu.

Po całkowitym wystudzeniu bułeczek przygotuj glazurę. Sok z pomarańczy rozcieraj z cukrem pudrem, aż otrzymasz przezroczysty, lepki płyn. Pędzelkiem po maluj od góry każdy grzybek w bułeczce. Od razu obsyp skórką z pomarańczy.
Jeśli nie chcesz, by bułeczki były szkliste, a zależy Ci na efekcie szronu z cukru, użyj mniej soku i więcej cukru pudru.





Warto dodać, że bułeczki wy wyrośnięciu możesz również smażyć na oleju, tak jak pączki! (zamiast pieczenia w piekarniku)
Smacznego :-)