Pierniczki alpejskie
Polecam Ci mój przepis na domowe pierniczki alpejskie. Są pyszne! Mięciutki i puchate od razu po upieczeniu. Nie wierzcie mi na słowo, tylko sprawdźcie sami!
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 12 minut
Liczba porcji: 120 pierniczków
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 4 żółtka jaj
- 2 białka jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 150 g miodu
- 100 ml śmietany kwaśnej 18 %
- 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 120 g masła
- przyprawy: pełna łyżeczka mielonych goździków, po pół płaskiej łyżeczki imbiru i pieprzu czarnego
Leżakowanie: 16 godzin
Czas pieczenia: 5 blaszek po 12 min
Przyprawy powinny być w proszku - w razie czego użyj melaksera lub utrzyj je w moździerzu.
Pierniki alpejskie

Miód, kakao, cukier i przyprawy podgrzewaj 10 minut na bardzo małej mocy palnika, co kilka chwil mieszając. (Cukier będzie się lekko smażył, ale nie musi się całkiem rozpuścić). Wyłącz. Dodaj masło i zostaw je w masie, by się rozpuściło i cała masa przestygła. W małej miseczce umieść śmietanę i dodaj do niej sodę. Zamieszaj i odstaw.
Białka ubijaj na sztywno przez 3 minuty. Dodaj żółtka i ubijaj jeszcze chwilę. Masę jajeczną wmieszaj łyżką w mąkę (mąkę umieść w największej misce). Następnie wlej ciemną masę miodową. Zamieszaj. Na koniec dodaj śmietanę wymieszaną z sodą. Ja ciasto na tym etapie zaczynam mieszać dłonią. Jest mi znacznie łatwiej zespoić wszystkie składniki.
Ciasto przykryj folią i odstaw do lodówki na 16 godzin. Najlepiej ciasto przygotować sobie późnym popołudniem i piec pierniki dnia następnego. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i włącz piekarnik na 170 stopni. W czasie nagrzewania przygotuj blachę. Wyłóż papierem do pieczenia.
Urwij kawałek ciasta. Podsyp mąką i rozwałkuj na placek 3 lub 5 mm. Wykrawaj dowolne wzory przy pomocy foremek. Resztkę ciasta dodaj do kolejnej porcji z miski i powtarzaj czynność jak wyżej. W ten sposób unikniesz zbyt dużej ilości mąki, dokładanej do wykrawków z ciasta.
Pierniczki o grubości 3 mm piecz 10 minut. Pierniczki rozwałkowane na grubość 5 mm piecz 12 minut. W piekarniku wyrastają podwójnie.
Po wystygnięciu przechowuj do 10 dni w puszce lub papierowej torbie zawiniętej w folię.




Jak ozdobić pierniczki:
- zajadać bez ozdabiania
- lukrować
- oblewać roztopioną czekoladą
- ozdabiać pisakami cukrowymi i posypką
Polecam sprawdź też moje pierniki świąteczne.
Smacznego!