Ciasteczka brownies
Przepis na najbardziej czekoladowe, królewskie ciasteczka brownies! Proste, pyszne, rozpływające się w ustach i bez dodatku cukru.
Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: 16-20 dużych ciastek
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady (60-70%) - 300 g
- 2 x 200 g śmietanki 30 %
- 2 średnie jajka
- 3 łyżki mąki pszennej lub jaglanej bądź migdałowej
- 2 łyżki oleju
Ciasteczka brownies
Jedną śmietankę - 200 gramów - umieść w lodówce.
Drugą śmietankę - 200 gramów - umieść w rondelku i podgrzewaj, prawie do wrzenia. Zdejmij z palnika i dodaj wszystkie pokruszone czekolady. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia czekolad.
Poczekaj kilka minut do lekkiego przestudzenia i odłóż rondelek z kremem na 20 minut do lodówki.
Po tym czasie schłodzony, gęsty krem przełóż do szklanego naczynia i zacznij miksować na małych obrotach. Po minucie wlej 200 g schłodzonej śmietanki. Miksuj dalej, najpierw na małych obrotach, aż do największych. O razu zauważysz, że krem "rośnie", napowietrza się i robi się znacznie jaśniejszy. Po 2 minutach miksowania otrzymasz bardzo gęsty krem.. puch.
Dodaj jajka, mąkę i olej i miksuj całość około minuty tylko do połączenia składników.
Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj porcje wielkości orzecha włoskiego. Zachowaj około 2 cm odstępu między ciastkami.
Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Kilka uwag:
- Nakładając masę na papier możesz ją ładniej uformować. Nie jest to jednak konieczne, ponieważ ciasto i tak lekko się rozpłynie podczas pieczenia.
- Możesz piec ciastka również 25 minut. Będą one wówczas bardziej wilgotne w środku.
- Po wystudzeniu można je oprószyć cukrem pudrem.
- Przechowujemy do 7 dni, w puszce zawinięte w papier.
Smacznego.