Placki ziemniaczane z mięsem
Świetne placki lub jak wolisz, kotlety z tartych ziemniaków i mięsa mielonego. Mała ilość składników i proste wykonania. Placki ziemniaczane z mięsem mielonym bez jajek, bez glutenu, bez mleka.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 30 minut
Liczba porcji: około 12 sztuk
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 250 g mielonej karkówki lub biodrówki wieprzowej
- 800 g ziemniaków - ważone przed obraniem
- przyprawy: łyżeczka soli i pieprzu, łyżka ziół prowansalskich i mąki ziemniaczanej
Będziesz potrzebować również olej do smażenia i szeroką patelnię z grubym dnem.
Placki ziemniaczane z mięsem mielonym
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, na drobnych oczkach. Odciśnij nadmiar wody np. używając czystej ściereczki bawełnianej. U mnie po odciśnięciu zostało 420 gramów masy ziemniaczanej.
Do miski z ziemniakami dodaj również mięso mielone oraz pozostałe składniki. Dobrze wszystko wymieszaj.
Nagrzej patelnię, wlej olej. Odmierzaj porcję na kotlety - wielkość większego orzecha włoskiego. Kotlety lekko spłaszczaj i układaj obok siebie na patelni. Smaż z obu stron na rumiano. Po kilka minut na stronę, na średniej mocy palnika.



Podawaj ze świeżymi sałatami, rukolą, szpinakiem. Idealnie smakują również z dipami śmietanowymi, jogurtowymi i majonezem.
Polecam też coś mięsnego do zagryzania. Suszona wołowina jest pyszna. Z placków natomiast warto wypróbować mój przepis na wspaniałe placki ziemniaczane.
Smacznego!