Krem do tortu
Zapraszam po super prosty krem do tortu z bitej śmietany i mascarpone. Z kilku składników wyczarujesz puszystą masę do tortów, babeczek, czy deserów w pucharkach.
- tylko 3 składniki
- kilka minut szykowania
- bardzo uniwersalne zastosowanie
Czas przygotowania: 5 minut
Czas ubijania: 2 minuty
Liczba porcji: 1 litr kremu
W 10 ml kremu:
Wartość energetyczna
21 kcal
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- pełna szklanka śmietanki 30 % - 300 g
- 250 g sera mascarpone - klasyczne, mniejsze opakowanie
- 3 czubate łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
- ewentualne dodatki: śmietan fix
Masa do tortów
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Serek mascarpone oraz śmietanka kremówka 30 % powinny być trzymane w lodówce. Oba te składniki muszą być mocno schłodzone.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.
Z przepisu otrzymasz około 1000 ml kremu.

Masa do tortów
Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu i odstaw do lodówki do schłodzenia.
Naczynie wyjmij z lodówki i od razu rozpocznij ubijanie kremu. Najpierw na niższych obrotach miksera. Po chwili zwiększaj obroty, aż do maksymalnej mocy. Krem powinien być gotowy już po 2 minutach ubijania. Masa jest dobrze ubita, gdy zaczyna stanowić opór na mieszadłach miksera oraz po nałożeniu na palec zachowuje strukturę - nie rozlewa się, nie przemieszcza.

Jeśli chcesz, by Twój krem po schłodzeniu w lodówce zrobił się sztywny jak sernik na zimno, wystarczy że w 80 ml wrzątku rozpuścisz łyżkę żelatyny. Po wymieszaniu i całkowitym przestudzeniu żelatyny, należy ostrożnie wmieszasz ją w gotowy krem. Po szybkim wymieszaniu kremu wyłóż go np. na tort (zależy do czego używasz kremu) i umieść w lodówce.
Jeśli kremem chcesz tynkować tort, to polecam dodać do masy 1-2 saszetki śmietan fix (najlepiej wsypać proszek na początku, razem z innymi składnikami).

- Krem przechowuj po ubiciu w lodówce, pod przykryciem.
- Masa trzymana w lodówce zachowuje świeżość przez 3-4 dni.
- Do kremu można przed ubijaniem dodać odrobinę barwnika spożywczego. Wówczas otrzymasz kolorową masę tortową.
- Krem przed spożyciem lub ułożeniem na cieście/babeczkach można mieszać z owocami, które nie puszczają soku (całe truskawki, borówki, plasterki bananów).
- Krem można kształtować - wyciskać z rękawa cukierniczego.
Smacznego.