Słodka pizza z ciasta francuskiego
Prosty przepis na super smaczny, bardzo efektowny i szybki deser. Ciasteczka z ciasta francuskiego z kremem z bitej śmietany i owocami, to idealna słodycz na każdą imprezę :-)
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 17 minut
Liczba porcji: 4
W 100 g:
Wartość energetyczna
301 kcal
Węglowodany 16 g
- W tym cukry 3 g
Białko 3 g
Tłuszcze 25 g
Dieta: wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 1 płat ciasta francuskiego - najlepiej okrągły
- 500 ml kremu śmietanowego*
- dwie garście świeżych owoców np. malin
Z jednego płata powstanie Ci 8 klasycznych kawałków.
Ciasto francuskie odwiń z papieru. Bibułkę możesz użyć jako podkład do pieczenia na blaszce. Ciasto rozłóż na suchym blacie lub na dużej desce. Nożem przetnij na pół a następnie dalej dziel, by powstało 8 równych trójkątów. Jeśli masz ciasto w kształcie prostokąta, to podziel je na cegiełki.
Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Trójkąty ułóż w kilkucentymetrowych odległościach na blaszce. Piecz bez żadnych dodatków przez maksymalnie 17 minut. Ciasto powinno urosnąć i ładnie się zarumienić. Trójkąty odstaw do całkowitego przestudzenia.

W tym czasie przygotuj krem śmietanowy - używasz połowę porcji. Krem możesz nałożyć łyżką lub szpatułką, bądź wycisnąć wzory z rękawa cukierniczego. Na wierzchu ułóż owoce.

Porady:
• Najlepsze są ciasta na bazie naturalnego masła.
• Im świeższe ciasto, tym lepiej. Nigdy nie czekaj do końca ważności ciasta. Robi się ono wówczas kwaśne i nie wyrasta.
• Ważne jest, by ciasto nabrało temperatury pomieszczenia. Wyjęte prosto z lodówki pęka na zgięciach i na końcach.
Ciasto francuskie jest świetnym i bardzo uniwersalnym produktem, z którego możesz zrobić nie tylko słodkie desery, ale i przystawki na słono.
Smacznego!