Jak ugotować pulpę z dyni?
Prosty i szybki przepis na gotowaną dynię. Ugotowaną pulpę z dyni można dodać do ciasta, naleśników, dżemów, zup czy zrobić z niej puree do obiadu. Zblendowaną pulpę z dyni można też spakować do woreczków i zamrozić na potem.
Ta pulpa dyniowa idealnie sprawdza się w przepisie na muffinki dyniowe :-)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 25 minut
Liczba porcji: 1100 gramów
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 1,5 kg dyni zwykłej
- 1/4 szklanki wody
Pospolitą odmianę dyni pokrój na mniejsze kawałki i wydrąż pestki z włóknami. Obierz twardą skórę. Skorupy dyni pokrój w kostkę - im drobniejsze kawałki, tym dynia szybciej się ugotuje. Do garnka wlej wodę. Dodaj dynię. Przykryj przykrywką. Ustaw średnią moc palnika. Po 2 minutach zmniejsz moc palnika do minimum, by nie przypalić dyni. 1-2 razy możesz zamieszać dynię. Już po 20-25 minutach powinna być miękka.

Gotową dynię możesz zblendować na gładko przy pomocy ręcznego blendera.

Z taką bazą z dyni można już szaleć w kuchni zarówno z daniami na słodko, jak i na wytrawnie. Oczywiście możecie też użyć dyni hokkaido, która będzie miała intensywniejszy kolor i smak. Dynia muskatowa za to będzie delikatna, wręcz owocowa... o pięknym, intensywnym kolorze. Do bazowej pulpy, która zazwyczaj ląduje jako składowa nadzienia do leśników czy też do zupy, taka pospolita dynia sprawdza się idealnie :-)
Smacznego!