Pizza Domowa z Ostrym zielonym pomidorem!

Dzień dobry w ten piękny mroźny poranek,

Tak jak obiecałem w ostatnim czasie przesyłam Wam przepis na najlepszą domową Pizze z ostrym zielonym pomidorem, ale nie martwcie się jeżeli nie macie go możecie zrobić zwykły sos pomidorowy lub po prostu dać przecier pomidorowy. To wszystko napiszę Wam tutaj moi mili :).

tutaj podaje Wam link, gdzie możecie zakupić ten produkt, http://lukspomada.pl/index.php?m=m&id=123.





Ciasto na 2 pizze;

  • 500g Mąki Tortowej typ 450
  • 1/5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczka oliwy ( gdy nie macie użyjcie oleju)
  • 40g drożdży świeżych
  • Kasza manna do podsypania lub po prostu mąka pszenna
  • 1 łyżeczka cukru brązowego ( może być zwykły)
  • 300 ml wody

Nadzienie:


  • Słoiczek Ostry zielony pomidor
  •  do posypania i do wkładu w ciasto ser żółty
  •  1-2 sera mozzarella
  •  100g oliwki czarne
  • 10 plastrów szynki
  • cebula
  • pół pomidora
  • przyprawa do pizzy kamis lub oregano z bazylią


  1. Ciepła wodą zalewamy drożdże aby sie rozpuściły mieszamy i dodajemy łyżkę mąki i cukru
  2. przesiewamy mąkę i dodajemy oliwy,
  3. łączymy wszystkie składniki, zostawiając trochę w szklance, dodajemy soli i mieszamy.
  4. Zagniatamy wszystko dodając resztki ze szklanki.
  5. Odstawiamy na 2h ciasto, oblewając troszeczkę wodą lub posypując mąką, żeby nie zrobiła się skórka, przykrywamy miskę i odstawiamy.
  6. Podsypujemy kaszą manną( lub mąką), dzielimy na 2 części i wałkujemy chyba, że potrafimy robić to rękami:) robimy troszeczkę większe wkładamy tam sera startego i zawijamy tym samym nigdy nie zostawimy boczków po pizzy lub nasi goście.
  7. Rozgrzewamy piekarnik na maxa  u mnie to było 250 stopni z obydwoch stron
  8. Smarujemy nasze ciasto  Ostrym zielonem pomidorem lub sosem pomidorowym płynnym ruchem łyżki.
  9. Dodajemy sera mozzarelli i reszte naszych składników na koniec posypujemy oregano, bazylią lub przyprawą do pizzy .
  10. Pieczemy około 15 minut zależy od tego ile ma nasz piekarnik mocy.



GOTOWE!!! życzymy smacznego !!!

5 komentarzy:

  1. rada ode mnie:

    -piecz pizze bez sera, dodaj go na koniec pieczenia, zamknij piekarnik i wyłącz- wtedy jest on dużo lepszy w smaku, nie przypalony,

    - trzeba pamiętać, żeby drożdży nie zniszczyć w zbyt wysokiem temp, dlatego ważne, żeby woda była LETNIA ;),
    - ciastu wystarczy 20 minut, ale w cieple np. pod kołdrą ;),
    - jeżeli robicie sos z przecieru to trzeba dodać bulion, lub chociaż kostkę rosołową, żeby nie zajeżdżał przecierem- blee :(
    -

    pozd
    Ja ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten sos jest cudowny:)) Cieszę się, że promujesz regionalne smaki. A jest co promować! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Do Anonimowy
    dzięki za opinie, ale nie zgodzę się z nią:)
    1. Ser zawsze nakłada się zawsze po sosie pomidorowym tak jest w pizzy włoskiej i każdej pizzeri tak mnie uczyli. To o czym piszesz można zrobić jeżeli chcesz jeszcze na koniec posypać serem do załatania dziur.
    2. tu prawda drożdże nie wolno zniszczyć zbyt wysoką temperaturą, ale letnia woda też nie jest dobra, więc taka trochę cieplejsza jak najbardziej.
    3. zawsze mnie uczono w pizzeriach i zawsze widziałem jak wszyscy odstawiają na 2 godziny:) w misce i pod przykryciem ściereczki.
    4. W tym przepisie jest akurat z Luks Pomadą o smaku ostrego zielonego pomidora z moim sosem pomidorowym, może bedzie Ci dane posmakować kiedyś i ocenić:)

    Pozdro!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. sprawdź proszę mój patent z serem, smak jest zupełnie inny dodatki nabierają smaku w piecy i nie giną w smaku sera. dużo łatwiej wyodrębnia się wtedy smaki ;)

    pozd

    OdpowiedzUsuń
  5. oki napewno spróbuje. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 PichciszTo!!! , Blogger