sierpnia 29, 2017

ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI I PIERNIKIEM!



ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI Z PIERNIKIEM!

Pyszna i prosta propozycja nie tylko na weekendowe śniadanie dla całej rodziny, ale myślę, że również takie naleśniki z chęcią bym mogła zjeść na obiad. Bardzo lubię naleśniki zapiekane w piekarniku, a jeśli zapiekam je jeszcze w obłędnie karmelowo -piernikowym sosie to jestem już w pełni usatysfakcjonowana. Danie jest przepyszne polecam Wam!





SKŁADNIKI:

PRZEPIS NA NALEŚNIKI:

- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 3/4 mleka kokosowego (bądź krowiego)
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1/5 szklanki oleju rzepakowego
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-  1 łyżka cukru pudru
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 2 jajka

W/w składniki wymieszaj w misce za pomocą trzepaczki, odstaw na 15 minut. Naleśniki smażymy na mocno nagrzanej patelni na jasno złoty kolor.

GRUSZKI W KARMELU:


- 4 gruszki
- 1 laska wanilli
- 2 laski cynamonu
-1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
- 2 pierniki toruńskie serduszka FC KOPERNIK
- 4 łyżki miodu
- 100 ml soku z gruszki lub jabłkowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki oleju kokosowego bądź masła


Na żeliwnej rozgrzanej patelni, na oleju kokosowym podsmażamy gruszki, tak aby się zrumieniły i oddały trochę soku, dodajemy, cukier, miód, sok, zmiksowane pierniki i przyprawy. Całość dusimy aż do momentu kiedy masa zacznie się karmelizować. Wyjmujemy gruszki na talerzyk. Na patelni z sosem układamy złożone naleśniki, na wierzch układamy z powrotem gruszki i zapiekamy przez 25 minut w piekarniku, w temp. 200 stopni C.
Pyszne danie!
Idealny deser! 



PRZEPIS ZGŁASZAM DO KONKURSU Z FC KOPERNIK : http://konkurs.kopernik.com.pl/

TRZYMAJCIE KCIUKI ;-)))

CUDOWNEGO DNIA!

#przepisnakopernika

4 komentarze:

  1. Bardzo oryginalny przepis z wykorzystaniem pierniczków. Uwielbiam gruszki i pierniki, zachęciłaś mnie do wypróbowania, choć nie jestem mistrzynią kuchni. Na bloga skusiły mnie zdjęcia :).
    Karolino, trzymam kciuki za konkurs - przepis ekstra!

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI