sierpnia 23, 2017

Tarta z pomidorami na cieście filo

   Zastanawiasz się co zrobić na szybką ciepłą kolację ? A może przed chwilą zapowiedzieli się goście ?

Zrób tartę ! Taką tartę raz...dwa...trzy !

Do przygotowania tarty potrzebne jest gotowe ciasto filo, które z powodzeniem możesz zastąpić ciastem francuskim lub kruchym - też będzie pysznie.

Tarta na cieście filo z pomidorami i pesto to świetna propozycja na letnią kolację w gronie rodziny lub/i przyjaciół. Doskonała jako zakąska i przystawka, zarówno jako solo, jak i do dań z grilla.

Koniecznie wybierzcie do tarty różnokolorowe pomidorki, o różnej wielkości, a nawet różnych kształtów. Zobaczycie, że im większa różnorodność, tym tarta piękniejsza ! A przecież jemy też oczami...



ciasto-filo-z-pesto


PRZEPIS NA TARTĘ Z POMIDORAMI NA CIEŚCIE FILO





Składniki:
  • 4 arkusze gotowego ciasta filo
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 łyżki zielonego pesto ( np. Primo Gusto )
  • 1 jajko
  • 1 mała młoda cebulka
  • kilka oliwek
  • około 3 łyżek mleka
  • różnokolorowe pomidorki


*****
 

Przygotowanie tarty z pomidorami:


1. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenie położyć pierwszy arkusz ciasta filo - złożony na pół. Całość dobrze posmarować mlekiem, położyć kolejny arkusz. Postąpić tak samo z kolejnymi warstwami.


2. W miseczce zmiksować serek mascarpone z pesto i jajkiem. Tak powstałą masę wyłożyć na ciasto filo.



3. Na masę położyć krążki cebulki, pokrojone w plasterki pomidorki i pokrojone oliwki.


4.Tartę piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 20 minut.




ciasto-filo-z-pomidorami

tarta-z-pomidorami


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo