14:30

Drożdżowe jajka wielkanocne – wytrawne



Zapiekane drożdżowe pisanki z kawałkami kiełbasy i jajkiem. Gotowe śniadanie na talerzu, bo przecież plecionka to świetna bułeczka do zjedzenia.

Składniki:
(3 porcje)
  • 660g mąki pszennej
  • 165g wody
  • 100g mleka
  • 40g cukru
  • 30g masła
  • 20g drożdży
  • 10g soli
  • 1 jajko
  • 3 białe kiełbasy
  • 3 jajka
  • 3 łyżki szczypiorku
  • 1 jajko do posmarowania ciasta



Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, dodajemy cukier, sól i mieszamy do rozpuszczenia. W wysokiej misce mieszamy mąkę z jajkiem, wodą oraz rozczynem drożdżowym. Zagniatamy ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie swobodnie odchodziło od dłoni. Formujemy kulę i odstawiamy ciasto na 3-4 godziny do wyrośnięcia. Po pierwszej godzinie należy uderzyć pięścią w ciasto, by usunąć nadmiar dwutlenku węgla.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy w dłoniach, dzielimy na 3 części. Z każdej porcji odkładamy kawałek ciasta, rozwałkowujemy go tworząc okrąg z wysokim brzegiem. Pozostałe ciasto dzielimy na dwa wałeczki i robimy plecionkę. Tak samo postępujemy z pozostałymi dwiema porcjami ciasta.

Jajko roztrzepujemy, smarujemy nim ciasto. Przygotowane wkładamy do piekarnika, zapiekamy przez 40minut w temperaturze 160*.

Na każdym upieczonym cieście układamy plasterki kiełbasy, wbijamy jajko i posypujemy je szczypiorkiem. Ponownie wkładamy do piekarnika na 10 minut w temperaturze 160*C. 




1 komentarz:

  1. Jak to przepysznie wygląda! <3 Aż zgłodniałam :D Idę sobie zrobić jajka na śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie