Dostałam
wspaniały szpinak i od razu postanowiłam go spożytkować na
tarcie.
Prosto
elegancko i smacznie...
Składniki
-200
g mąki
-100
g masła
-3
łyżki zimnej wody
-pół
łyżeczki soli
Na
farsz
-szpinak
świeży lub mrożony, ja mam świezy
-3
pokazne ząbki czosnku
-pół
szklanki sosu pomidorowego
-3
łyżki śmietany
-2
jaja
-sól,pieprz,masło
Na
wierzch ser
Ze
składników na ciasto , wyrób kulę i oblep ciastem formę do tarty
uprzednio nasmarowaną masłem i posypana bułka tartą. Włóż do
zamrażarki na10 minut.
Przygotuj farsz.
Na
maśle uduś czosnek, dodaj sos pomidorowy i dołóż szpinaku, duś
pod przykryciem.
Następnie
2 jaja i śmietanę zmiksuj i dodaj do szpinaku aby powstała masa,
odstaw do ostygnięcia. Nie zapomnij posolić i popieprzyć do smaku
!
Schłodzoną
formę z ciastem włóż do piekarnika i piecz 15 minut w 200
stopniach. Następnie wyciąg i ostudz ciasto. Gdy podpieczone ciasto
będzie chłodne , połóż jeśli chcesz kilka plasterków dobrej
szynki, ale niekoniecznie.
Wyłóż na wierzch masę
szpinakowo-śmietanowo-jajeczną, połóż ser na wierzchu i
..zapiekaj około pół godziny.
Podawaj
ciepłą ,ale nie gorącą, zimna też jest bardzo dobra !
Ja
podałam z ziarnami , gdyż pasują idealnie , nie mówiąc już o
tym jak smakuje taki kawałek wybornie zaziarenkowany...!
Smacznego
!
Komentarze
Prześlij komentarz
Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!