Składniki na ok. 10 sztuk:
- 125 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka greckiego jogurtu
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki kakao
Dodatkowo:
Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiałam do małej miseczki. Masło miksowałam z cukrem na puch. Następnie dodawałam jajka jedno po drugim ciągle miksując. Na koniec ciągle miksując dodawałam na przemian mąkę i jogurt grecki. Ciasto wyłożyłam do foremek wysmarowanych tłuszczem i opruszonych bułką tartą. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 150 stopni do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone babeczki wyłożyłam na paterę. Babeczki udekorowałam ubitą śmietaną kremówką, na wierzch położyłam mango odsączone z zalewy i po listku świeżej melisy.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)