października 07, 2014

Czekoladowe Babeczki z Bitą śmietaną i Mango


Ponad rok temu po raz pierwszy piekłam Jogurtową babkę czekoladową ze strony Moje Wypieki. Moje dziecko pokochało jej smak do tego stopnia, że przepis zadomowił się u nas na stałe. Często zamiast jednej babki piekę w formie małych babeczek, które są bardziej reprezentacyjne, a poza tym to takie porcje na raz. Tym razem to ciasto czekoladowe pojawiło się w formie babeczek z bitą śmietaną i mango z wanilią w syropie firmy Eterno. Jeśli chodzi o wspomniane mango, po prostu szkoda mi było wrzuci go tak po prostu do herbaty. Świeży smak świetnie przełamał czekoladowy smak babeczki i słodycz bitej śmietany. Babeczki jak szybko pojawiły się na stole, równie szybko zniknęły z niego :)

Składniki na ok. 10 sztuk:
  • 125 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka greckiego jogurtu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki kakao

Dodatkowo:

Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiałam do małej miseczki. Masło miksowałam z cukrem na puch. Następnie dodawałam jajka jedno po drugim ciągle miksując. Na koniec ciągle miksując dodawałam na przemian mąkę i jogurt grecki. Ciasto wyłożyłam do foremek wysmarowanych tłuszczem i opruszonych bułką tartą. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 150 stopni do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone babeczki wyłożyłam na paterę. Babeczki udekorowałam ubitą śmietaną kremówką, na wierzch położyłam mango odsączone z zalewy i po listku świeżej melisy.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


A tu poniżej pokazuję Wam jak wykorzystałam wyrośnięte wierzchy babeczek, które musiałam ściąc.

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger