Składniki:
- 130 gram mięsa mielonego (najlepiej indyk lub kurczak)
- 1 duży ząbek czosnku
- przyprawy: bazylia, oregano, estragon, czarnuszka, sól himalajska, majeranek
- warzywa: cukinia, czerwona cebula, papryka, brokuły
- 1 łyżeczka oliwy
Potrzebne będą:
- grill lub patelnia grillowa, długie wykałaczki, miska
Sposób przygotowania:
- Mięso mielone przekładamy do miski i mieszamy ręką z przyprawami oraz łyżeczką oliwy.
- Ząbek czosnku kroimy drobno i podsmażamy lekko na patelni, po chwili dorzucamy go do mięsa, mieszamy masę i formujemy wokół namoczonego patyczka.
- Uformowane kofty kładziemy na gorącym grillu i grillujemy z obu stron po 2-3 minuty. Następnie wykładamy je na ręczniki papierowe w celu wchłonięcia tłuszczu.
Warzywa:
- Kroimy brokuły w małe różyczki i moczymy co najmniej 10 minut w zimnej wodzie (w międzyczasie 2-3 krotnie wymieniamy wodę).
- Obieramy i kroimy w dowolnym kształcie cukinię, cebulę, paprykę.
- Brokuły wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy bez przykrycia na średnim ogniu do uzyskania miękkości (około 10-12 minut).
- Cukinię, cebulę oraz paprykę podsmażamy na oliwie i następnie lekko dusimy pod przykryciem (można dodać pół szklanki wody) przez 10 minut.
- Wszystkie warzywa łącznie z brokułami wrzucamy na patelnię grillową i grillujemy je 5-10 minut. Pod koniec posypujemy nasze warzywa przyprawami i mieszamy.
- Warzywa oraz nasze kofty wykładamy na talerz i podajemy.