Ciasto Cielaczek czyli murzynek z serem


To ciasto zdecydowanie kojarzy mi się z dzieciństwem. Mam piekła go bardzo często. Możecie spotkać je pod różnymi nazwami. Jest trochę podobne do "Izaury", jednak sera jest tu mniej i nakłada się go jakby takimi kupkami. Przepraszam za jakość zdjęć, ale były robione 100 lat temu :). Koniecznie muszę do niego wrócić i wykonać nowe. 

Dla kogo:
  • dla lubiących ciasta z serem białym
  • dla kochających kontrasty
  • dla fanów zwykłych ciast bez mas :)
Składniki na ciasto:
  • 250g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2  szklanki mąki
  • 4 łyżki kakao
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 4 łyżki wody
Składniki na masę serową:
  • 500g sera białego
  • szklanka cukru
  • budyń śmietankowy (bez cukru)
  • pół kostki masła (miękkiego)
  • 2 jajka
Wykonanie ciasta:
Masło, cukier, kakao, cukier waniliowy i wodę zagotować w rondelku. Rozdzielić białka od żółtek. Gdy masa w rondelku się wystudzi dodać żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na samym końcu dodać ubite (na sztywno) białka. Ciasto wylać na prostokątną blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.

Wykonanie masy serowej:
Wszystkie składniki masy serowej wrzucić do miski i zmiksować. Masę nakładać kupkami na ciemne ciasto. 
Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni.



Oryginalny przepis możecie znaleźć tu. Ja wprowadziłam lekki zmiany.


2 komentarze:

  1. Dzień dobry, jakie wymiary ma forma w której piekła Pani to ciasto?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM