Kolejna, niezwykle pyszna propozycja sernika, tym razem z dodatkiem brzoskwiń. Zapraszam! :-)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 7 dag margaryny do pieczenia
- 7 dag cukru
- 1 jajo
- 1 mały cukier waniliowy
- 15 dag mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 10 dag cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 jaja
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 1 duży budyń waniliowy
Piana:
- 2 białka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- brzoskwinie z puszki
Przygotowuję ciasto:
Ucieram dokładnie margarynę, cukier, cukier waniliowy i jajo. Na końcu dodaję mąkę i proszek do pieczenia, mieszam łyżką, na końcu łączę dokładnie rękami i wykładam na blaszkę.
Przygotowuję masę serową:
Do sera dodaję cukier, cukier waniliowy i miksuję ze sobą. Stopniowo dodaję pozostałe składniki, tj. jaja, żółtka, mleko, olej oraz budyń waniliowy.
Masę serową wykładam na ciasto, układam na niej pokrojone na drobne kawałki brzoskwinie, na to wykładam pianę ubitą z dwóch białek, niewielkiej ilości cukru oraz szczypty soli.
Piekę ok. 1 godz. 20 minut. w temp. 160'C (pierwsze 30 minut) - 170'C (pozostały czas). Kiedy góra sernika jest już zarumieniona, przykrywam folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
super puszysty i płaski jak blat ;)
OdpowiedzUsuńwygląda cudnie:D
OdpowiedzUsuńtakie sernik to moja słabość
OdpowiedzUsuńsernik z dodatkiem brzoskwiń to chyba mój ulubiony, przepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńKusisz, a ja teraz na diecie :D Uwielbiam serniki :)
OdpowiedzUsuńOjeju jakie pyszności. Szkoda, że ja nie jem słodkości :)
OdpowiedzUsuńDo kawy w sam raz;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniczki pycha:)
OdpowiedzUsuńSernik to najpyszniejsze ciasto :) zwłaszcza jak ktoś potrafi je porządnie zrobić :) a z brzoskwiniami to pychotka
OdpowiedzUsuńAle pokusiłaś tym sernikiem. Sernik z brzoskwiniami uwielbiam. Od zawsze mam do niego słabość ;) Twój wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNiedobra Ty ;p
OdpowiedzUsuńO rany aż mi ślinka pociekła. Mam w lodówce ser i brzoskwinie się znajdę, więc jutro od rana robię :).
OdpowiedzUsuńA ja nie przepadam za sernikiem :)
OdpowiedzUsuńSernik pięknie się prezentuje, wyrośnięty, puszysty i z pewnością smakowity. :) Przepis podchwycony. :)
OdpowiedzUsuńTaki serniczek to bym teraz zjadła ;)
OdpowiedzUsuńMoja mama czasem robi - pycha!
OdpowiedzUsuńPewnie jest przepyszny !!! Yummy.
OdpowiedzUsuńProszę wersję bez owoców :D
OdpowiedzUsuńMoja mama robi taki sernik, ale dawno go nie próbowałam, bo zrezygnowałam z jedzenia ciast. :-)
OdpowiedzUsuńTaki sernik to po prostu niebo w gębie ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Ja uwielbiam wszystkie odmiany sernika
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona wersja sernika :)
OdpowiedzUsuńPyszności :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam sernik z brzoskwiniami, kojarzy mi się z moim rodzinnym domem. Moja babcia zawsze robiła go jednak na herbatnikach, muszę spróbować zrobić Twój na kruchym spodzie. Ostatnio piekarnik odmówił mi posłuszeństwa, ale kupiłam już nowy i czekam aż będę mogła go przetestować. Dam znać jak wyszedł sernik, pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuń