10:00

Focaccia z kiełbasą - dzielona na pół


Każde z nas chciało inne dodatki, więc powstała focaccia dzielona na pół. Jedna strona z kiełbasą, druga z pomidorkami i mozzarellą, całość oprószona solą. Smakowa bosko!

Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • 8g suchych drożdży
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 50ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 200ml ciepłej wody
  • 200g mozzarelli
  • pomidorki koktajlowe
  • dobrej jakości kiełbasa
  • słonecznik

Mąkę mieszamy z drożdżami, ziołami, cukrem, solą. Do wymieszanych składników powoli lejemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Jako ostatnią dodajemy oliwę i wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie ładnie odchodziło od ręki. Zostawiamy je pod przykryciem na 60 minut.

Gotowe ciasto wyrabiamy ponownie, rozwałkowujemy je na kształt blaszki. Po przekątnej wysypujemy słonecznik, jedną stronę wykładamy plasterkami kiełbasy, drugą mozzarellą i pomidorkami. W pustych miejscach robimy palcem dziurki w cieście, całość posypujemy solą. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia – pod przykryciem.

Focaccie pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez ok. 20 minut. 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

1. Dziękuję za pozostawienie komentarza.

2. Jeśli masz jakieś pytania to zawsze możesz napisać do mnie maila: mwroblewska@pro.wp.pl

Instagram #gotowanieiblogowanie @gotowanieiblogowanie