kwietnia 07, 2016

Pasta jajeczna z awokado i kiełkami

     Dziś kolejny pomysł na jajeczne śniadanie. Szybka i smaczna pasta jajeczna. Doskonała do kanapek.
Do pasty polecam dodać świeże kiełki, dobrodziejstwo składników odżywczych. Warto sięgnąć po nie szczególnie teraz, wiosną, kiedy to o dobrej jakości warzywa jeszcze ciężko. Najbardziej znaną rośliną "na kiełki" jest rzeżucha. Być może hodowaliście ją na Wielkanoc, dla ozdoby. Teraz wysiejcie i zjedzcie. Rzeżuchę zazwyczaj uprawiamy na gazie rozłożonej na talerzyku. Inne kiełki ( słonecznik, burak, brokuł ) możecie również uprawiać w domu i to bez kiełkownicy. Wystarczy większy słoik, gaza, gumka recepturka i ...systematyczność nawadniania. Kiełki wsypujemy do słoika, zalewamy wodą, odstawiamy na noc. Kolejnego dnia odlewamy wodę i przepłukujemy kiełki. Przepłukiwanie przeprowadzamy 2x dziennie: rano i wieczorem. Nie zdejmujemy gazy, odcedzamy wodę przez gazę. Słoik z kiełkami stawiamy po skosie, na tacy, tak by nadmiar wody swobodnie wypływał.

pasta z awokado





Składniki:
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 1/2 awokado
  • garść kiełków ( u mnie rzeżucha i słonecznik )
  • 1 pełna łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 1 niepełna łyżeczka majonezu ( można pominąć )
  • sól, pieprz




Wykonanie:

Awokado, obrane ze skóry pognieść widelcem. Dodać obrane ze skorupek jajka - całość raz jeszcze pognieść.
Kiełki drobno pokroić, dodać do jaj.
Dołożyć jogurt i majonez, doprawić solą i pieprzem - wymieszać dokładnie.


Pastę podawać na pełnoziarnistym pieczywie. Dodatkowo można położyć na wierzchu porcję kiełków.

pasta jajeczna z awokado

pasta z jajek


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo