Rozkoszne kolorowe gniazdka bezowe z kremem orzechowym i małymi jajeczkami. Pięknie się prezentują na stole, a jeszcze lepiej smakują.
Składniki:
(12 gniazdek)
- 6 białek
- 300g cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- barwniki spożywcze
- 100g masła
- 100g cukru pudru
- 200g masy orzechowej z puszki (użyłam Helio)
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy partiami
cukier, miksujemy po każdym dodaniu. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną,
miksujemy do połączenia, dodajemy ocet i miksujemy 2-3 minuty.
Masę bezową rozkładamy do miseczek, mieszamy z barwnikami,
wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy gniazdka na blaszce wyłożonej
papierem.
Gniazdka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100*C,
pieczemy przez 180 minut. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
Masło z cukrem ubijamy na biały puch, pod koniec dodajemy
masę orzechową i miksujemy do połączenia składników. Napełniamy rękaw
cukierniczy kremem orzechowym, wyciskamy porcję kremu do gniazdek. Dekorujemy czekoladowymi
jajeczkami.
Mmmm przepysznie to wygląda!
OdpowiedzUsuń