środa, 16 marca 2016

Szynka pod pierzynką z musztardy z piekarnika

Chodziła za mną ta szynka. Leżała sobie i czekała 5 dni w zalewie, co dwa dni ją przewracałam. Zalewa z tego przepisu. Przepis podpatrzony na stronie Lidla wg Pascala. Idealnie pasowała do zmodyfikowanej przeze mnie soczewicy z tego samego przepisu. Nie była bym chyba sobą gdybym czegoś nie zmieniła i nie zrobiła po swojemu :) Polecam jako inne wydanie szyneczki z piekarnika. A jakie kanapki pyszne z taką szyneczką własnej produkcji :)

Składniki

1,5 kg szynki wieprzowej
5 łyżek musztardy dijon
1-2 ząbki czosnku (u mnie 1 olbrzymi bo szynka w zalewie leżała 5 dni z 2 ząbkami czosnku)
1,5- 2 łyżki majeranku
1,5- 2 łyżki oregano
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czerwonej papryki
1/2 pęczka posiekanej pietruszki
1/2 -3/4 szklanki wody
1/2- 3/4 szklanki białego wina
3 szarlotki
olej

Szynkę trzymam już standardowo w zalewie z tego przepisu tylko zamiast papryczki chilli dałam 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki i tak moja szyneczka sobie czekała na odpowiedni dzień.
Szynkę po czasie jaki leży w zalewie wyciągamy płuczemy pod zimną wodą i osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 1-2 łyżki oleju i układamy naszą szynkę.
W miseczce mieszamy musztardę z majerankiem i dodajemy przyprawy, czosnek i na końcu posiekaną natkę pietruszki i dokładnie całość mieszamy.
Na suchą szynkę nakładamy przy użyciu pędzla mieszankę z musztardy i przypraw.


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Pieczemy 75-80 min w zależności jaki kawałek mięsa mamy (w oryginale była mała kulka ok kilograma ja miałam 1,6 kg dość płaskiej szynki nie kulkę dlatego wydłużyłam czas pieczenie). Po tym czasie podlewamy odrobiną wody tak żeby 0,5-1 cm był na dnie. Pieczemy kolejne 15 min następnie dolewamy równomiernie 1/2 szklanki białego wina, wrzucamy nasze szarlotki pokrojone w piórka i pieczemy kolejne 15 min. Odstawiamy na 5-10 min żeby mięso odpoczęło i dopiero kroimy.


A o to gotowe danie :) Podajemy pokrojone plastry położone na soczewicy z tego przepisu i na koniec polewamy sosem z szarlotką z pieczenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz