Nowe Przepisy

niedziela, 26 stycznia 2014

Chleb Domowy Mieszany na Zaczynie

Chleb Domowy Mieszany na Zaczynie
Witam Serdecznie
Tym razem upiekłam chleb domowy mieszany na zaczynie . Przepis na chleb pochodzi z książki J.Hamelman „Chleb” z małymi moimi modyfikacjami . Zachęcam do domowego wypieku chleba :)

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie chleb o wadze około 630 g

na zaczyn :
230 g mąki pszennej typ 650
140 ml ciepłej wody
5 g soli
1 g drożdży instant ( około 1/3 łyżeczki )

do ciasta :
130 g mąki pszennej typ 650
50 g mąki żytniej razowej typ 720
40 g mąki pszennej razowej typ 1850
170 ml ciepłej wody
2 g drożdży instant
5 g soli

mąka do podsypania około 3 łyżek
folia spożywcza lub woreczek do nakrycia naczynia z zaczynem i ciastem aby ciasto nie obsychało

Foremka 27 cm x 7,5 cm x 6,5 cm



Link do filmu z przepisem: Domowy chleb na zaczynie

Przygotowanie :

Ciasto na chleb przygotuję ręcznie ale można użyć do tego robota . Jeżeli używamy robota to kolejność przygotowania jest taka sama.

Najpierw przygotuję zaczyn:
  1. Do miski wlewam wodę dodaję drożdże i je rozpuszczam,do rozpuszczonych drożdży dodaję mąkę i mieszam na początku łyżką a potem zagniatam ręką w misce aż powstanie jednolity gładki zaczyn.
  2. Tak przygotowany zaczyn odstawiam w miejsce o temperaturze około 21 stopni
  3. Zaczyn powinien stać nie krócej jak 12 godzin ale nie dłużej niż 16 godzin
  4. Miskę nakrywam folią spożywczą ( można nakryć woreczkiem ) i ściereczką i odstawiam
Przygotowanie ciasta ( po 12 -16 godzinach )
  1. Zaczyn jest już gotowy , ładnie wyrósł.
  2. Teraz do zaczynu dodaję pozostałe składniki : wodę , mąkę pszenną , mąkę pszenną razową , mąkę żytnią , sól , drożdże i dokładnie mieszam aż się wszystko ładnie połączy około 3 minut ( jeżeli używamy robota to wyrabiamy ciasto na wolnych obrotach )
  3. Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i ściereczką i odstawiam na 50 minut w ciepłe miejsce o temperaturze około 24 stopni
Po 50 minutach – Pierwsze składanie ciasta
  1. Ciasto wykładam na blat obsypany mąką , będę je składała
  2. Ciasto delikatnie rozciągam ( żeby się nie kleiło można oprószyć delikatnie mąką ) , jeden z brzegów łapię za rogi i składam do środka z drugiej strony robię tak samo żeby nałożyć je na łączenie poprzedniego złożenia
  3. boki ciasta składam też do środka tak żeby powstał pakuneczek ( składamy na kopertę :)
  4. złożone ciasto wkładam do miski łączeniami ciasta do dołu
  5. Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce o temperaturze około 24 stopni na 50 minut

Po 50 minutach – drugie składanie ciasta
  1. Składam w ten sam sposób jak podczas pierwszego składania.
  2. Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce o temperaturze około 24 stopni na 50 minut.

Po kolejnych 50 minutach – trzecie składanie ciasta
  1. Składam w ten sam sposób jak podczas pierwszego składania.
  2. Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce o temperaturze około 24 stopni tym razem tylko na 10 minut .

Po 10 minutach – formowanie chlebka
  1. ciasto wykładam na blat oprószony mąką i formuję na kształt blaszki w której będę piekła chleb
  2. ciasto wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia na 90 minut
  3. Jeżeli mamy koszyczek do „ garowania „ ciasta to wkładamy je do niego i odstawiamy do wyrośnięcia po wyrośnięciu wybijamy na blachę i pieczemy
Pieczenie chleba
  1. Foremkę  wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na drugą półkę od dołu i piekę w tej temperaturze 10 minut
  2. po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 25 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu
  3. jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony można wbić patyczek od szaszłyka i po wyjęciu jeżeli będzie suchy to znaczy że chlebek jest upieczony
  4. a po wyjęciu z foremki jak stukamy w spód chlebka to powinien mieć taki pusty odgłos :)
  5. W sumie piekłam chleb 10 minut w temperaturze 230 stopni i 25 minut w temperaturze 200 stopni - razem 35 minut 

Chleb domowy mieszany jest gotowy pięknie pachnie a jeszcze lepiej smakuje a do tego ta chrupiąca skórka :)
Pozdrawiam Babcia Ewa











3 komentarze :

  1. Domowe pieczywko, dziś kazdy powinien na to znależć czas. Ładniutki i pulchny chlebus . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. chlebek jest super bardzo dobry.

    OdpowiedzUsuń

 
Copyright © 2014 UwagaBabciaPieczeChleb.