Nowe Przepisy

czwartek, 30 stycznia 2014

Domowe Bułki na Śniadanie


Witam Serdecznie
Wczoraj upiekłam piękne ( nie będę skromna , bardzo mi się podobają ) domowe bułki idealnie nadające się na śniadanie , są delikatnie słodkie więc do mleka lub kakao są w sam raz . Są proste w przygotowaniu i zachęcam do własnego wypieku . Przepis podstawowy pochodzi z książki J.Hamelman „Chleb” .

Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji upiekłam 6 bułek po około 120 g

300 g mąki pszennej typ 650
150 g mąki pszennej ( poznańskiej )
35 g cukru
2 żółtka
1 całe jajko
34 g oleju
140 g wody ciepłej
8 g soli
5 g drożdży instant

do pomalowania przed pieczeniem :
białko
kilka łyżek mleka
lub całe jajko rozmącone

folia spożywcza lub woreczek do nakrycia naczynia z ciastem aby ciasto nie obsychało



Link do filmu z przepisem: Domowe bułki na śniadanie 


Przygotowanie :

Ciasto na bułki przygotuję za pomocą robota , ale można je przygotować ręcznie . Jeżeli nie używamy robota to kolejność przygotowania jest taka sama.

Przygotowanie ciasta :
  1. Do miski daję wszystkie składniki na ciasto : obie mąki , cukier , drożdże , jajka , olej , sól , wodę .
  2. I włączam robota ( mam założony hak do mieszania ciasta ) najpierw przez 3 minuty na najwolniejszych obrotach a następnie przez około 5 minut na szybszych obrotach ( na 2 )
  3. Jeżeli wyrabiamy ręcznie to też należy wyrabiać ciasto też około 9 minut
  4. Ciasto po wyrobieniu powinno być gęste ale nie klejące się
  5. Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą ( można woreczkiem ) i ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce o temperaturze 25 stopni na 60 minut

Po 60 minutach odgazowywanie ciasta
  1. Ciasto po godzinie rośnięcia odgazowuję żeby lepiej wyrosło
  2. dłoń maczam w mące ( oprószam mąką ) i nie wyjmując ciasta z miski ugniatam je przez chwilę
  3. po odgazowaniu , ponownie nakrywam miskę folią i ściereczką i odstawiam na kolejną godzinę w ciepłe miejsce ( o temperaturze około 25 stopni ) do wyrośnięcia

Po 60 minutach – formowanie ciasta na bułki
  1. Ciasto z miski wyjmuję na blat ( nie podsypuję blatu mąką ) przerabiam kilka razy i dzielę na 2 równe części
  2. z kawałka ciasta tworzę dłońmi wałek
  3. i dzielę nożem na 6 równych części z drugim kawałkiem robię tak samo
  4. tak podzielone ciasto nakrywam na blacie folią spożywczą i ściereczką i pozostawiam na 15 minut żeby ciasto odpoczęło

Po 15 minutach
  1. Wyjmuję spod przykrycia po jednym kawałku ciasta i je rozwałkowuję dłońmi na blacie tworząc wałek o długości około 40 centymetrów ( dokładnie to widać na filmie )
  2. na każdą bułkę potrzeba dwa wałki ciasta
  3. jeden wałek kładę na drugi tworząc literkę X i przeplatam dość gęsto tworząc spiralę ( zwinięte ciasto może się rozwijać to na koniec zwiniętego ciasta można położyć na przykład nóż i zwijać druga stronę lub trzymać końcówkę dłonią )
  4. z tak przygotowanego wałka ciasta tworzę bułeczkę
  5. Spleciony wałek zwijam w ślimak końcówki ciasta daję pod spód
  6. i układam gotowe bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  7. Blachę z bułkami nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 80 minut do wyrośnięcia

po 80 minutach – pieczenie bułek
  1. przed wstawieniem blachy do piekarnika , bułki maluję rozmąconym białkiem z mlekiem
  2. blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu
  3. Bułki pieką się około 17 minut ( w moim piekarniku )

Bułki domowe są upieczone życzę smacznego

Każda bułka po upieczeniu waży około 120 g koszt surowców na jedną bułkę to około 50 groszy bez wliczania energii .

Pozdrawiam Babcia Ewa  








14 komentarzy :

  1. bardzo apetyczne bułeczki, z chęcią bym zjadła taką bułeczkę na śniadańko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Ewo, fenomenalne !!! za niedługo zabiorę się do roboty :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. i jeszcze jedno, chciałam dać świeże drożdże, lepiej 15 czy 20 gramów w tym przypadku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak przeliczając w miarę dokładnie to powinno być 17,5 grama świeżych drożdży czyli po środku :)
      życzę udanego wypieku :)

      Usuń
  4. Bułeczki, jak malowanie. Przypominają mi takie małe apetyczne chałeczki. Poproszę jedną. Jako dziecko uwielbiałam ją namoczoną w mleku. Pychotki. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Potwierdzam: piękne :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniałe bułeczki zamierzam je upiec rodzinka będzie zachwycona pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  7. Prezentują się fantastycznie, pięknie wypieczone i wyrośnięte. Brawo! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witaj Ewo.
    Fantastyczne sa Twoje wypieki.A wiem co mowie.
    Buleczki piekłam-przepyszne.Chlebek pszenny na zakwasie jogurtowym 16 dniowym swietny.Rosniecie było jak na drozdzach.Długo robiłam ten zakwas ale nie zaluje.
    Zawsze jak upieke chleb to jestem taka szczesliwa.
    Dziekuje za przepisy.
    .Malgosia tez babcia
    Długo robiłam ten zakwas ale nie zaluje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i bardzo miło przeczytać taki komentarz .
      Fajnie że przepis na zakwas i bułeczki się przydał .

      Pozdrawiam serdecznie babcię Małgosię

      Usuń

 
Copyright © 2014 UwagaBabciaPieczeChleb.