Nowe Przepisy

poniedziałek, 3 lutego 2014

Domowy Chleb Pszenny Razowy na Zaczynie Pate

Chleb Pszenny Razowy
Witam Serdecznie
Propozycja na kolejny domowy chlebek tym razem pszenny razowy na zaczynie pate.
Przepis na chleb pochodzi z książki J.Hamelman „Chleb” z małymi moimi modyfikacjami . Zachęcam do domowego wypieku chleba.

Będziemy potrzebować:
Z podanych proporcji upieczemy chleb o wadze około 700 g

na zaczyn pate fermentee:
120 g mąki pszenna typ 650
80 g wody ciepłej
5 g soli
1 g drożdży instant

na ciasto :
230 g mąki razowej typ 1850
120 g mąki pszennej typ 650
230 g wody ciepłej
5 g soli
2 g drożdży instant
15 g miodu
plus zaczyn pate

mąka do podsypania około 3 łyżek
folia spożywcza lub woreczek do nakrycia naczynia z ciastem

Foremka 27 cm x 7,5 cm x 6,5 cm



Link do filmu z przepisem: Chleb pszenny razowy

Przygotowanie :

Do przygotowania chleba użyłam robota ale można go przygotować ręcznie . Kolejność przygotowania w obu przypadkach jest taka sama .

Najpierw przygotuję zaczyn:
  1. Do miski wlewam wodę dodaję drożdże i je rozpuszczam.
  2. Do rozpuszczonych drożdży dodaję mąkę , sól i mieszam łyżką aż powstanie jednolity gładki zaczyn (można zagnieść ręką ). Tak przygotowany zaczyn odstawiam w miejsce o temperaturze około 21 stopni.

  3. Zaczyn powinien stać nie krócej jak 12 godzin ale nie dłużej niż 16 godzin. Miskę z zaczynem nakrywam folią spożywczą ( można nakryć woreczkiem ) i ściereczką i odstawiam

Przygotowanie ciasta ( po 12 -16 godzinach )
  1. Teraz w drugiej misce ( w moim przypadku w misce od robota ) mieszam składniki na ciasto : oba rodzaje mąki , sól , drożdże , miód , wodę .
  2. Na najwolniejszych obrotach aż składniki się połączą. Następnie dodaję porcjami zaczyn pate ( na dwa razy po połowie ) i wyrabiam na 2 prędkości robota aż się połączy zaczyn z ciastem i dodaję kolejną porcję zaczynu. Całość wyrabiam około 5 minut

  3. Jeżeli wyrabiamy ręcznie to postępujemy tak samo i wyrabiamy w misce lub na blacie

  4. Teraz miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą lub woreczkiem i ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce o temperaturze około 24 stopni na 60 minut

Po 60 minutach – pierwsze składanie ciasta
  1. Ciasto wykładam na blat podsypany mąką. Ciasto delikatnie rozciągam ( żeby się nie kleiło można oprószyć delikatnie mąką ), jeden z brzegów łapię za rogi i składam do środka z drugiej strony robię tak samo żeby nałożyć je na łączenie poprzedniego złożenia, boki ciasta składam też do środka tak żeby powstał pakuneczek ( składamy na kopertę).
  1. Złożone ciasto wkładam do miski łączeniami ciasta do dołu

  2. Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce o temperaturze około 24 stopni na 60 minut


Po 60 minutach – drugie składanie ciasta
  1. Składam w ten sam sposób jak podczas pierwszego składania.
  2. Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce o temperaturze około 24 stopni na 10 minut.

Po 10 minutach – formowanie chlebka
  1. Ciasto wykładam na blat oprószony mąką i formuję na kształt foremki w której będę piekła chleb.
  2. Ciasto wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia nakrywam ściereczką i folią dodatkowo folie nakrywam ściereczką żeby przylegała do foremki ( nie nakrywam bezpośrednio foremki folią ponieważ gdy chlebek wyrośnie przykleja się do foli i ciężko jest ją potem zdjąć ale jeżeli mamy głęboką foremkę to ciasto nie powinno dostać do folii i możemy najpierw położyć folię a na nią ściereczkę  i odstawiam w ciepłe miejsce o temperaturze około 24 stopni do wyrośnięcia na czas nie krótszy od 60 minut ale nie dłuższy od 90 minut.

  3. Jeżeli mamy koszyczek do „ garowania „ ciasta to wkładamy je do niego i odstawiamy do wyrośnięcia po wyrośnięciu wybijamy na blachę i pieczemy
  4. Mój chlebek był wyrośnięty już po 70 minutach

Pieczenie chleba
  1. Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 230 stopni na drugą półkę od dołu i piekę w tej temperaturze 10 minut.
  2. Po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 20 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu.

  3. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony można wbić patyczek od szaszłyka i po wyjęciu jeżeli będzie suchy to znaczy że chlebek jest upieczony, a po wyjęciu z foremki jak stukamy w spód chlebka to powinien mieć taki pusty odgłos.

  4. W sumie piekłam chleb 10 minut w temperaturze 230 stopni i 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Chleb domowy pszenny razowy na zaczynie pate jest gotowy, życzę udanego wypieku chleba i smacznego.
Pozdrawiam Babcia Ewa  

7 komentarzy :

  1. O mniam, pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń



  2. Wasze przepisy bardzo mi się podobają, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo że przepisy się podobają :)
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Jaki apetyczny, tutaj czuję jego zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy można użyć świeżych drożdży?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można na zaczyn dodałabym 10 gramów drożdży świeżych (rozpuściła w wodzie) następnie robiła bym tak jak w przepisie.
      A do ciasta dodałabym około 20 gramów drożdży świeżych rozpuszczając je w wodzie i dodając pozostałe składniki jak w przepisie ( oczywiście używam wody z przepisu a nie w dodatkowej)
      Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego wypieku

      Usuń

 
Copyright © 2014 UwagaBabciaPieczeChleb.