Nowe Przepisy

poniedziałek, 2 czerwca 2014

Przepis na Drożdżówki z Rabarbarem

Witam serdecznie
Przepis na pyszne domowe drożdżówki z rabarbarem, drożdżówki są bardzo puszyste a ciasto delikatne.


Będziemy potrzebować :
z podanych proporcji wyjdzie około 10 drożdżówek

na ciasto:
500 g mąki pszennej
250 ml letniego mleka
30 g drożdży świeżych
30 g roztopionego masła
40 g cukru
2 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli

na nadzienie:
około 600 g rabarbaru
2 łyżki cukru

na kruszonkę:
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
2 łyżki masła

kilka łyżek mleka do pomalowania drożdżówek przed pieczeniem

mąka do podsypania blatu podczas wyrabiania ciasta


Link do filmu z przygotowaniem : Drożdżówek z rabarbarem

>

Przygotowanie:
Najpierw przygotuję rozczyn:
  1. Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około łyżeczki cukru ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki
  2. wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut
  3. rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka 

Po 15 minutach :
  1. Do rozczynu dodaję pozostałe składniki : mąkę , sól , mleko , jajka , cukier i wszystko razem mieszam w misce łyżką aż składniki się połączą.
  2. Następnie dodaję rozpuszczone i przestudzone masło i jeszcze przez chwilę mieszam łyżką aż się tłuszcz wchłonie w ciasto.
  3. Tak przygotowane ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam ciasto dłonią około 3 minut aż będzie ładnie odstawało od dłoni
  4. Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut.
Gdy ciasto mam odstawione przygotuję rabarbar :
  1. Umyty rabarbar obieram z włókien i kroję na mniejsze kawałki ( około 1 cm)
  2. Pokrojony zasypuję cukrem i odstawiam na czas dalszego przygotowania ciasta na drożdżówki
  3. Przed formowaniem drożdżówek odsączam rabarbar na sicie ze zgromadzonego soku 
Po 30 minutach :
  1. Ciasto kilkakrotnie przerabiam (ugniatam) w misce żeby je odpowietrzyć , dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie delikatniejsze i smaczniejsze
  2. Miskę z ciastem ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na jeszcze 30 minut
Po kolejnych 30 minutach :
  1. Ciasto wykładam na blat lekko oprószony mąką i przerabiam kilka razy.
  2. Z ciasta formuję wałek o długości około 50 – 60 cm dzięki temu łatwiej będzie mi podzielić ciasto na 10 w miarę równych części z których uformuję drożdżówki .

  3. Z każdego kawałka ciasta robię kulkę , turlając ciasto w dłoniach
  4. Teraz z kulki palcami formuję placuszek tak żeby w środku zrobiło się gniazdko w które nałożę odsączony rabarbar.

  5. Uformowanego drożdżówki kładę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i na środek nakładam łyżkę rabarbaru dociskając rabarbar do ciasta łyżką – drożdżówki układam w odstępach około 2-3 cm bo jeszcze wyrosną
  6. Blachę z drożdżówkami odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.


Przygotowanie kruszonki:
  1. Na blat wysypuję mąkę , masło , cukier
  2. i pocierając dłońmi składniki łącze je tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa


Pieczenie drożdżówek z rabarbarem :
  1. Przed wstawieniem blachy do piekarnika , brzegi drożdżówek maluję za pomocą pędzelka mlekiem i posypuję drożdżówkę obficie kruszonką
  2. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na środkową półkę
  3. Drożdżówki piekłam około 20 minut w piekarniku ogrzewanym od góry i dołu bez używania termoobiegu

Domowe drożdżówki z rabarbarem są gotowe można się częstować życzę udanych wypieków i smacznego.
  • Jeżeli w kuchni jest chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
Pozdrawiam Babcia Ewa  





5 komentarzy :

  1. wyglądają świetnie:) bardzo lubię drożdżówki domowe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można użyć do drożdżówek innych owoców sezonowych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie że można do tego ciasta nadają się różne nadzienia takie jakie lubimy
      Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego wypieku

      Usuń
  3. Swietny przepis! Mam pytanko, czy można czymś zamienić jajka w cieście? Poszukuję takiego przepisu dla alergika. Dzięki!!!
    Pozdrawiam
    Galina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można nie dodawać jajek, jeżeli nie możemy ich jeść tylko wtedy trzeba dodać odrobinę więcej płynu
      Pozdrawiam serdecznie ♥

      Usuń

 
Copyright © 2014 UwagaBabciaPieczeChleb.